Oljefondet trekker sine investeringer i selskapet Halcyon Agri etter at Greenpeace avslørte at selskapet er ansvarlig for massiv rasering av regnskog i Kamerun.

 

Statens Pensjonsfond Utland (SPU), også kjent som oljefondet, trekker investeringer fra plantasjeselskapene Halcyon Agri, Olam International, Sime Darby Plantation og Sipef på grunn av regnskograseringen selskapene er ansvarlig for, melder Regnskogfondet.

Greenpeace publiserte i fjor funnene fra vår etterforsking av gummiplantasjeselskapet Sudcam som er 80 prosent eid av Halcyon Agri i rapporten «Ruinous Rubber». Rapporten ble overlevert til SPU med anbefaling om å trekke sine investeringer fra Halcyon Agri.  

Sudcam har hugget mer enn 100 km2 regnskog – et område like stort som Asker kommune. Plantasjen ligger like ved naturreservatet Dja som står på UNESCOs verdensarvliste for dets unike plante- og dyreliv. Selskapet har også fordrevet deler av den lokale Baka-urbefolkningen fra sine bosetninger uten samtykke eller tilstrekkelig kompensasjon, noe som er et klart brudd på FNs erklæring om urfolks rettigheter.

Fagrådgiver Esben Marcussen i Greenpeace Norge har jobbet med rapporten og er fornøyd med at SPU handler:  

  • Statens Pensjonsfond Utland gjør her et klokt valg og sender viktige signaler til selskaper om at ødeleggelse av verdifulle økosystemer er uakseptabelt og dessuten setter langsiktig avkastning i fare, sier Marcussen.

Han håper SPU kan være et eksempel til etterfølgelse for andre investorer, og ønsker et større fokus på investeringene bak rasering av regnskog:

  • For å takle klimakrisen og den pågående kollapsen av verdens biologiske mangfold, må investorer ta et større ansvar for den rollen de spiller i å finansiere aktiviteter som ødelegger verdifulle økosystemer og bidrar til global oppvarming, sier Marcussen.  

Rapporten om gummiplantasjen i Kamerun ble sendt til dekkprodusenter som kjøper gummi fra Halcyon Agri, med krav om å avslutte kundeforholdet, blant dem Nokian, Michelin, Continental, Goodyear og Bridgestone. Sålangt har ingen av dekkprodusentene som mottok rapporten erklært at de vil slutte å kjøpe gummi fra selskapet.

Hele Greenpeace-rapporten om Halcyon Agri kan leses her.