Matindustrien
Produksjonen av mat fører til store miljø- og klimautfordringer. Men ved å produsere maten på en mer bærekraftig måte, kan vi beskytte dyr, drikkevann, skogene og verdens klima.
Problemet med matindustrien
Produksjonen og forbruket av kjøtt- og meieriprodukter har en negativ innvirkning på klimaet, verdens skoger, vann, menneskers helse, dyrevelferd og rettferdig fordeling. De største problemene er klimagassutslipp, arealbruk, vannforbruk og vannforurensning. Industrielt dyrehold er den viktigste årsaken til tap av biologisk mangfold og at ville arter mister habitatet sitt. Globalt står landbruk for omtrent 20 prosent av verdens klimagassutslipp, mens i Norge står landbruket for i underkant av 10 prosent.
Industrielt husdyrhold krever større arealer, mer vann, og har høyere utslipp av klimagasser enn maten vi får fra planter. Dyrene som brukes i produksjonen av kjøtt, egg og melk forbruker i gjennomsnitt seks ganger mer protein enn de produserer selv. Den raskeste veien til bærekraftig matforbruk er å velge mer plantebasert mat.
Hva vi gjør med matindustrien
Gjennom undersøkelser, rapporter og opplysningsarbeid setter Greenpeace søkelys på konsekvensene av det industrielle landbruket. Vår rapport “Less Is More” anbefaler en halvering av produksjonen av kjøtt- og meieriprodukter innen 2050, noe vi legger press på politikere og matprodusenter for å oppnå.
Greenpeace ønsker også restriksjoner på kjøttreklame. Vi mener ikke at alle skal bli veganere, men for å unngå de verste virkningene av klimaendringene, må produksjonen og forbruket av kjøtt- og meieriprodukter ned, og industrien må legges om. Offentlig finansiering av kjøttmarkedsføring må ta slutt, og lovverket mot villedende markedsføring må håndheves når industrielle virksomheter påstår at kjøttproduktene de selger er bærekraftige.
Med kampanjen Klimautfordringen inviterer vi folk til å gjøre en innsats for klima, dyr og helse ved å spise plantebasert, eller vegansk.