Arbeidet for å beskytte klima og miljø fortsetter med full styrke i 2025. Her er fire klima- og miljøsaker vi i Greenpeace skal jobbe med i år. Sammen bringer vi håp for framtiden!
1. Vi kjemper for hav som myldrer av liv — ikke gruvedrift
Vi bygger videre på seieren mot gruvedrift på havbunnen i Norge, og kjemper for at flere land skal stille seg bak en midlertidig stopp av industrien.
Vi er i en avgjørende tid hvor vi må sørge for at dette blir en varig seier. Skal vi klare det, må vi fortsette å holde presset på politikerne oppe. Denne destruktive industrien skal ikke få ødelegge det unike livet i dyphavet, i Arktis eller noe annet sted. Gruvedrift på havbunnen må stoppes i Norge, globalt, og for godt.
Vi jobber også for å få på plass et globalt nettverk av marine verneområder. For at vi skal kunne beskytte havene mot overfiske og industri, må minst 60 land støtte den globale havavtalen. Målet er å få til dette innen juni 2025, slik at 30 prosent av havene er beskyttet innen 2030.
Vi må stoppe gruvedrift på havbunnen. Vi er allerede flere hundre tusen mennesker som står sammen mot den nye skadelige industrien. Bli med, signer oppropet.
Vær med2. Vi holder oljeselskaper og stater ansvarlige for at de bidrar til klimakrisen
I fjor ble tre norske oljefelt kjent ulovlige i tingretten, men staten har varslet omkamp. Vi kommer til å kjempe hardt for å nok en gang vinne det nye klimasøksmålet når saken kommer opp for lagmannsretten. Oljefeltene vil føre til issmelting, ekstremvær og tap av menneskeliv, og det kan vi ikke la skje.
Internasjonalt forsøker oljegigantene å stilne Greenpeace. Det amerikanske oljeselskapet Energy Transfer har for eksempel stevnet Greenpeace i USA og Greenpeace International for ufattelige 300 millioner dollar (over 3 milliarder norske kroner).
Vi lar oss ikke true til taushet — sammen kan vi holde staten og oljegigantene ansvarlige for klimakrisen, og sørge for at de betaler for skadene de har forårsaket.
Støtt det nye klimasøksmålet. Greenpeace og Natur og Ungdom krever at staten lytter til egen Høyesterett og stanser nye oljeprosjekter. Vi trenger din hjelp.
Vær med3. Vi setter søkelyset på utslipp i landbrukssektoren
De store industrielle kjøtt- og meieriprodusentene står for nærmere 20 prosent av de globale klimautslippene, og er en av hovedårsakene til at biologisk mangfold forsvinner.
I løpet av 2025 fortsetter vi arbeidet med å vise hvordan disse gigantene skruppeløst fortsetter sin skadelige virksomhet. Hovedinnsatsen vår kommer til å skje på det enormt viktige klimatoppmøtet i Amazonas, COP30, i november.
LES OGSÅ: Fem gode nyheter for klima og miljø i 2024
4. Vi jobber for å stoppe Equinors skadelige utenlandsprosjekter
Vi jobber tett med andre miljøorganisasjoner rundt om i verden for å stoppe Equinors klima- og naturødeleggende utenlandsprosjekter.
Et av dem er Equinors planlagte oljefelt Rosebank utenfor Storbritannia. Prosjektet vil bli en katastrofe ikke bare for klima og miljø, men også for menneskerettigheter. Equinors partner på oljefeltet heter Ithaca Energy og er majoritetseid av Delek Group, et av Israels største energiselskaper. De står oppført på FNs “svarteliste” over selskaper som opererer i okkuperte områder i Palestina.
Rosebank-prosjektet vil sende milliarder av kroner til et selskap som er kjent for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og folkeretten, og som leverer drivstoff til det israelske militæret, IDF.
I desember 2024 klaget vi Equinor til Forbrukertilsynet for brudd på åpenhetsloven. I 2025 vil vi fortsette å jobbe for at det statseide oljeselskapet vårt setter menneskerettigheter over oljeprofitt, stopper samarbeidet med Ithaca Energy og skrinlegger Rosebank.
Equinors Rosebank-samarbeid med Ithaca vil bidra til brudd på folkeretten i Palestina. Ithaca er eid av et svært problematisk selskap, israelske Delek Group.
Vær medSlik kan du bidra til å beskytte klima og miljø
Fram mot 2030 jobber Greenpeace for at:
- Minst 30 prosent av land og hav har sterkt vern
- Globale klimagassutslipp er halvert
- Det skal bli slutt på overproduksjonen av engangsplast
- Alle nye olje- og gassprosjekter er stanset, og en strategi for å få slutt på bruken av fossile brensler er iverksatt
- Helse og natur prioriteres over profitt
Alt arbeidet vi gjør for verdens skoger, hav, dyr og natur, er finansiert av engasjerte enkeltpersoner. Greenpeace tar av prinsipp ikke imot en eneste krone fra selskaper eller myndigheter.
Derfor er vi avhengig av støtten fra engasjerte mennesker som deg. Sammen kan vi få gjennom endringene planeten vår trenger i 2025:
Sammen utgjør vi en forskjell for den sårbare planeten vår.
Vær med