Hjemmelagde julegaver er både miljøvennlige, hyggelige å lage og ekstra personlige. Her er sju ideer til enkle og fine hjemmelagde gaver som vi håper vil inspirere deg denne julen. Flere av materialene og ingrediensene har du kanskje allerede hjemme. Ekstra billig og bra for miljøet!


1. Hjemmelaget ansiktsskrubb med havre og honning


Prøv denne miljøvennlige og plastfrie ansiktsskrubben. Se oppskriften i videoen.


2. Blomsterpotte av gjenbruksmaterialer

En superenkel gave du raskt kan lage selv med materialer du allerede har hjemme. 

Slik gjør du: Finn en tom hermetikkboks. Fjern lokket og dekorer som du ønsker. Du kan så klart bruke andre ting du har hjemme, som en melkekartong som du deler i to, eller et rent syltetøyglass.

Fyll med jord og sett en fin plante i potta. Eller hva med årets grønne julegave fra Greenpeace, et plantekort som inneholder markblomstfrø? Det fine kortet kan plantes og vokse til å bli vakre markblomster. En fin gave til noen du bryr deg om, og samtidig en gave som bidrar til å beskytte planeten. Les mer og bestill her.

Sammen med plantekortet får du et fint digitalt gavebevis med flere oppskrifter på miljøvennlige dekorasjonsgjenstander av gjenbruksmaterialer.


3. Hjemmelaget shampo med kokosmelk

En shampo uten plast som er bra for oss og bra for planeten! De små “porsjonene” er dessuten veldig søte og gjør seg godt om gaver. Se oppskriften i videoen over.


4. En stikling i et “hjemmelaget” planteglass

Gi bort en stikling fra en plante du har hjemme, gjerne sammen med en oppskrift på hvordan stiklingen skal tas hånd om. Dette er en billig og personlig gave – planten din får vokse videre hos noen du bryr deg om.

Vil du gjøre gaven ekstra miljøvennlig? Ikke kjøp et nytt glass til stiklingen, men bruk gjenbruksmaterialer og ting du har hjemme. Sett den for eksempel i et syltetøyglass (se mer under tips nummer to) eller en gammel lyspære (!).


5. Lyslykt av en hermetikkboks

Tips til hjemmelaget julegave av gjenbruksmaterialer: En lyslykt av en hermetikkboks


For å lage denne gaven trenger du en tom hermetikkboks, hammer, spiker og et telys.

Oppskrift: 

  1. Finn fram en hermetikkboks og fjern lokket 
  2. Fjern etiketten fra boksen 
  3. Bruk hammeren og spikrene til å lage små hull i boksen. Lag gjerne et fint mønster
  4. Plasser lyset i den nye lyslykten din

Bestill årets julegave fra Greenpeace og motta et fint gavebevis med flere oppskrifter på miljøvennlige dekorasjonsgjenstander av gjenbruksmaterialer.


6. Hjemmelagde safrankarameller

Å få god mat i gave setter de fleste pris på. Spesielt når den er hjemmelaget! Her er det bare fantasien (og kjøkkenferdighetene) som stopper deg. Hva med marsipan, julekaker, kjeks eller karameller? Se gjerne etter veganske eller vegetariske oppskrifter for å gjøre gaven ekstra klima- og miljøvennlig. Her er en oppskrift på safrankarameller fra oss i Greenpeace:

INGREDIENSER (til cirka 50 karameller)
2 dl sukker
2 dl lys sirup
2 dl havregryn
1 ts safran

Tips: Hvis du ønsker å dekorere karamellene, prøv hakkede gresskarkjerner. Fint og klimavennlig!

SLIK GJØR DU
Ha sukker, lys sirup og havregryn i en gryte. La koke under omrøring på middels varme til massen er rundt 120-125 grader, eller tåler den klassiske  «karamelltesten» (se neste avsnitt). Fordel massen i små konfektformer og la karamellene avkjøles.

Karamelltesten: Ta litt karamell på en skje og dypp raskt i en kopp med kaldt vann. Hvis karamellen stivner, er den ferdig. Hvis den ikke stivner, men kleber seg til fingrene, la massen koke i noen minutter til og gjenta testen.

7. Suppeblandinger på glass

Fyll et syltetøyglass eller annet stort glass med ingrediensene til en god suppe og pynt glasset. Tenk på å bruke veganske eller vegetariske og gjerne kortreiste ingredienser. Supper med for eksempel erter, kikerter, bønner eller linser, urter og godt krydder passer fint i suppeblandingene. Ideen er inspirert av Wholefully.com.


Pakk gjerne inn de hjemmelagde gavene dine i stoffer, esker, magasiner eller andre materialer du allerede har hjemme. Og bytt ut plastsløyfer og -bånd med ting du finner i naturen, som kongler, bær og små gran- eller furukvister.


Bonusideer

  • Hjemmelagde såper eller badebomber med lokale råvarer
  • Håndlagede voks- eller soyalys
  • Noe du har strikket eller sydd selv
  • Kunstnerisk anlagt? Gi bort et maleri eller en tegning
  • Dette er ikke teknisk sett en hjemmelaget gave. Men hva med en bok du har hjemme som du har lest og som du likte? Skriv en personlig hilsen til mottakeren om hvorfor du likte boka, og/eller hvorfor du gir den videre til akkurat denne personen
Se årets miljøvennlige gave fra Greenpeace

Du får et fint plantekort med markblomstfrø og et gavebevis med oppskrifter på miljøvennlige dekorasjonsgjenstander av gjenbruksmaterialer.

BESTILL