Foto: Greenpeace/Will Rose

Vi ønsker å inspirere alle som faster til en grønnere og mer bærekraftig ramadan. Derfor har vi laget denne guiden for å hjelpe deg til å opprettholde eller få nye grønne vaner i løpet av den hellige måneden, enten du er hjemme, i moskeen eller på farta.

Er du en av dem som feirer ramadan i år og vil du bruke høytiden til å ta vare på planeten og den vakre naturen? Da har vi samlet noen tips til deg.

Noen av forslagene kan virke åpenbare, men selv de beste av oss kan glemme de gode intensjonene våre i en travel hverdag. Her er ni enkle forslag som vi håper kan inspirere til en grønnere ramadan i år.

1. Oppbevaring av mat

Aluminiumsfolie og plastfolie er skadelige for både deg og miljøet. Du kan heller bruke alternativer som resirkulerbar matemballasje laget av økologisk bomull, bivoks eller andre biologisk nedbrytbare materialer. Du kan også bruke gjenbrukbare glass- eller plastbeholdere. På den måten unngår du matsvinn.

TIPS: Hold øye med utløpsdatoene på råvarene for å være sikker på at du bruker alt før utløpsdatoen.

2. Velg lokale råvarer

Velg lokale og økologiske råvarer til iftar-måltidene når muligheten byr seg. De er vanligvis ferskere og har et mindre klimaavtrykk. Våren er høysesong for deilige grønnsaker som asparges, gulrøtter, rødbeter, sopp og epler. Kanskje er ramadan den perfekte anledningen til å bruke lokalproduserte ingredienser til iftar-måltidene?

TIPS: Bruk overmoden frukt og grønnsaker i supper og smoothies.

3. Prøv kjøttfri iftar

Produksjonen av kjøtt slipper ut store mengder skadelige klimagasser til atmosfæren. Naturområder blir ødelagt hver dag for å gi plass til husdyr eller plantasjer der det dyrkes husdyrfôr. En kjøttfri iftar i uken kan bidra til å redusere klimagassutslippene. Bytt ut kjøttet med plantebaserte ingredienser. På den måten får du også i deg mat med høyt væskeinnhold. Prøv for eksempel å spise vannmelon til suhoor eller som dessert til iftar. Agurker og tomater er også gode væskekilder.

TIPS: Unngå for mye kaffe, te, cola eller salt mat, som kan føre til dehydrering.

4. Plastforurensning

Visste du at det tar ca. 400 år før plastflasker brytes ned i naturen? Selv om vi har pantesystem i Norge, ender mange av produktene våre fortsatt i naturen og i hagen vår. Beskytt naturen ved å bruke resirkulerbare flasker. På denne måten bidrar du til å redusere mengden plastavfall. Tenk reduksjon og gjenbruk. Unngå engangsartikler som tallerkener, kopper, bestikk og lignende så langt det er mulig. PS: Husk å drikke mye vann mellom suhoor og iftar.

TIPS: Kjøp dadler i én stor pakke for å bryte fasten med. På den måten unngår du unødvendig plastinnpakning.

5. Unngå vannsløsing under ramadan

Hvis du utfører wudu før bønn, kan du med fordel åpne kranen mindre. På den måten unngår du vannsløsing. Alternativt kan du fylle en beholder og bruke vannet derfra.

6. Koble ut

Ramadan oppmuntrer til en mindre materialistisk livsstil. En tid for ettertanke kan være den perfekte anledningen til å koble av – bokstavelig og mentalt. Slå av lyset under bønnene dine. Dropp TV-en, datamaskinen eller Xboxen. I tillegg til en sårt tiltrengt pause for sinnet, tar du også hensyn til naturens ressurser.

TIPS: Les en god bok, bruk mer tid med dine kjære eller nyt naturen.

7. Før dagbok under ramadan

Før dagbok over handlingene dine, små og store. Dette kan øke motivasjonen, hjelpe deg med å reflektere over uken som har gått, og oppmuntre deg til å beholde dine grønne vaner.

TIPS: Bruk Greenpeace sin ramadan-sporer til dette formålet.

8. Spre budskapet

Ramadan kan være den perfekte anledningen til å tenke over hvordan menneskelige handlinger påvirker planeten vår. Benytt anledningen til å snakke om miljø og klima med familie og venner, og husk å oppmuntre hverandre til å utføre små og store handlinger som hjelper miljøet og kloden. På denne måten lager vi ringer i vannet og inspirerer andre til å gjøre en innsats for å beskytte planeten vår. Hver lille handling utgjør en stor felles forskjell. La ramadan være måneden for å gjøre en felles innsats for naturen og planeten.

9. Støtt en miljøorganisasjon

Under ramadan blir folk minnet på å være ekstra rause og støtte de som ikke har de samme mulighetene som en selv. Klimakrisen er her nå, og rammer de mest sårbare blant oss hardest. Det er ikke rettferdig. Ved å bruke stemmen din og signere et opprop, melde deg som frivillig, delta i demonstrasjoner eller bli støttemedlem, kan du være med å gjøre en forskjell. Når nok folk kjemper for det samme, kan vi skape store endringer. Finn en miljøorganisasjon som jobber med saker du bryr deg om, og finn ut hvordan du kan engasjere deg.

Her kan du lese mer om kampanjen i forbindelse med ramadan og kreve klimarettferdighet.

Følg Greenpeace på Instagram og Facebook, eller følg med på nettsiden vår for tips om protester og arrangementer. Tips til andre du kan følge: Fridays for Future.

Global Climate Strike in Bangkok. © Tadchakorn  Kitchaiphon / Greenpeace
Signer for klimarettferdighet

Klimakrisen truer mennesker, biologisk mangfold og planetens fremtid. Det er på tide at vi krever klimarettferdighet og et verdig liv for alle.

Vær med
Veganske ramadanoppskrifter

Ramadan er en gyllen mulighet for å minnes vårt felles ansvar for å beskytte den skjøre planeten vår og tilegne oss nye vaner. Et enkelt sted å starte kan være gjennom kostholdet.