En hjemmelaget julegave er både miljøvennlig, hyggelig å lage og ekstra personlig. Her er sju ideer til enkle og fine hjemmelagde gaver som vi håper vil inspirere deg til å redusere forbruket denne julen. Flere av materialene og ingrediensene har du kanskje allerede hjemme. Ekstra billig og bra for klima og miljø!


Sist oppdatert 21. desember 2023

Ideer til julegaver du kan lage selv

Hjemmelaget gave 1: Ansiktsskrubb med havre og honning


Prøv denne miljøvennlige og plastfrie ansiktsskrubben. Se oppskriften i videoen.


Hjemmelaget gave 2: Enkel blomsterpotte av gjenbruksmaterialer

Idé til hjemmelaget julegave: blomsterpotte av melkekartong
Lag en blomsterpotte av materialer du har hjemme, for eksempel en melkekartong som du deler i to og dekorerer.

En superenkel gave du raskt kan lage selv med materialer du allerede har hjemme. 

Slik gjør du: Finn en tom hermetikkboks. Fjern lokket og dekorer som du ønsker. Du kan så klart bruke andre ting du har hjemme, som en melkekartong som du deler i to, eller et rent syltetøyglass.

Fyll med jord og sett en fin plante i potta.


Hjemmelaget gave 3: Shampo med kokosmelk

En shampo uten plast som er bra for oss og bra for planeten! De små “porsjonene” er dessuten veldig søte og gjør seg godt om gaver. Se oppskriften i videoen over.


Hjemmelaget gave 4: Stikling i planteglass

Stikling av praktspragle
En stikling er en fin gave å gi bort. John Leffmann, Wikimedia Commons © John Leffmann, Wikimedia Commons

Gi bort en stikling fra en plante du har hjemme, gjerne sammen med en oppskrift på hvordan stiklingen skal stelles. Dette er en billig og personlig gave – planten din får vokse videre hos noen du bryr deg om.

Vil du gjøre gaven ekstra miljøvennlig? Ikke kjøp et nytt glass til stiklingen, men bruk gjenbruksmaterialer og ting du har hjemme. Sett den for eksempel i et syltetøyglass (se mer under tips nummer to) eller en gammel lyspære (!).Hjemmelaget gave 5: Lyslykt av en hermetikkboks

Tips til hjemmelaget julegave av gjenbruksmaterialer: En lyslykt av en hermetikkboks


For å lage denne gaven trenger du en tom hermetikkboks, hammer, spiker og et telys.

Oppskrift: 

 1. Finn fram en hermetikkboks og fjern lokket 
 2. Fjern etiketten fra boksen 
 3. Bruk hammeren og spikrene til å lage små hull i boksen. Lag gjerne et fint mønster
 4. Plasser lyset i den nye lyslykten din

Hjemmelaget gave 6: Hjemmelagde safrankarameller

Hjemmelagde safrankarameller

Hva med en spiselig julegave? Å få god mat i gave setter de fleste pris på. Spesielt når den er hjemmelaget! Her er det bare fantasien (og kjøkkenferdighetene) som stopper deg. Hva med marsipan, julekaker, kjeks eller karameller? Se gjerne etter veganske eller vegetariske oppskrifter for å gjøre gaven ekstra klima- og miljøvennlig. Her er en oppskrift på safrankarameller fra oss i Greenpeace:

Ingredienser (til cirka 50 karameller)

2 dl sukker
2 dl lys sirup
2 dl havrefløte
1 ts safran

Tips: Hvis du ønsker å dekorere karamellene, prøv hakkede gresskarkjerner. Fint og klimavennlig!

Slik gjør du

Ha sukker, lys sirup og havrefløte i en kjele. Kok opp under omrøring på middels varme til massen er rundt 120-125 grader, eller tåler den klassiske  «karamelltesten» (se neste avsnitt). Fordel massen i små konfektformer og la karamellene avkjøles.

Karamelltesten: Ta litt karamell på en skje og dypp raskt i en kopp med kaldt vann. Hvis karamellen stivner, er den ferdig. Hvis den ikke stivner, men kleber seg til fingrene, la massen koke i noen minutter til og gjenta testen.

Hjemmelaget gave 7: Suppeblandinger på glass

Fyll et syltetøyglass eller annet stort glass med ingrediensene til en god suppe og pynt glasset. Tenk på å bruke veganske eller vegetariske og gjerne kortreiste ingredienser. Supper med for eksempel erter, kikerter, bønner eller linser, urter og godt krydder passer fint i suppeblandingene. Ideen er inspirert av Wholefully.com.


Pakk gjerne inn de hjemmelagde gavene dine i stoffer, esker, magasiner eller andre materialer du allerede har hjemme. Og bytt ut plastsløyfer og -bånd med ting du finner i naturen, som kongler, bær og små gran- eller furukvister.

LES OGSÅ: Åtte tips til en bærekraftig jul

Flere ideer til hjemmelagde julegaver

 • Hjemmelagde såper eller badebomber med lokale råvarer
 • Håndlagede voks- eller soyalys
 • Noe du har strikket eller sydd selv
 • Kunstnerisk anlagt? Gi bort et maleri eller en tegning
 • Dette er ikke teknisk sett en hjemmelaget julegave. Men hva med en bok du har hjemme som du har lest og som du likte? Skriv en personlig hilsen til mottakeren om hvorfor du likte boka, og/eller hvorfor du gir den videre til akkurat denne personen

  Derfor bør du gi en hjemmelaget julegave i år

  I 2022 handla vi nordmenn for 97 milliarder kroner til jul. Produksjon og transport av disse varene bidrar til store klimagassutslipp.

  Overforbruket i den rike delen av verden ødelegger planetens klima og miljø. Hadde alle land i verden hatt et like stort overforbruk som oss i Norge, måtte vi hatt ressursene til nesten fire jordkloder. Vi har et ansvar for å redusere forbruket vårt.

  Vi håper denne artikkelen har inspirert deg til å gi bort julegaver som beskytter klima og miljø!


  Meld deg på Greenpeace sitt nyhetsbrev

  Få nyheter, oppdateringer og tips om klima og miljø på e-post. Du kan vente deg oppdateringer fra oss noen ganger i måneden, og kan melde deg av når som helst.

  Vær med