Har du kanske funderat på att äta mer vegetariskt, men känner att du inte riktigt vet var du ska börja och hur du ska resonera? Här kommer några väldigt enkla nybörjartips.

Genom att äta vegetariskt

1. Din mat, dina regler!

Matvanor är en väldigt personlig del av vårt liv. Maten är minnen och kultur: mormors köttbullar eller hemlandets traditionella rätter. En del väljer att ibland äta hållbart fångad fisk eller ägg från egna kycklingar. En del bestämmer sig för att det är ok att äta mat som annars skulle kastas bort, för att undvika slöseri. Att äta vegetariskt behöver inte vara ett beslut som är svartvitt, antingen eller. Fundera på vad som är ok för dig.

2. Det är ok att börja långsamt – ta det i din takt

Om du tycker att det verkar läskigt att bara sluta äta kött på direkten, kan du testa att fasa ut köttet över längre tid. Initiativ som köttfri måndag, där folk låter bli köttet bara en enda dag i veckan kan vara en bra början. Välj det vegetariska alternativet då du äter ute, eller ta bort det mest resurskrävande alternativet, som nötkött. I Kenya använder bönder ekologiska metoder som gör jordbruket mer motståndskraftigt mot effekterna av klimatförändringarna.

3. Prata med nära och kära

Ibland påverkar vår diet människorna omkring oss. Om du delar på matlagningen med någon annan, berätta varför du tagit beslutet att äta vegetariskt och gör en plan tillsammans. Kanske får ni laga mat separat vissa dagar, eller ha köttet vid sidan av? Kanske är din matlagningspartner beredd att ta steget tillsammans med dig!

Om du besöker vänner och familj, glöm inte att tala om för dem om dina nya matvanor. Kanske vill du ta med en egen rätt att dela, eller erbjuda dig att komma tidigare till middagen och hjälpa till att laga maten. Dina nya matvanor ska inte stoppa dig från att njuta av livet – tvärtom!

4. Internet är din bästa kompis

Information om näringsinnehåll, vegorecept, bästa substituten för animaliska produkter – på internet finns allt en vegetarian kan behöva. Om du inte är så erfaren i köket, testa att söka efter superenkla vegetariska recept, eller efter alternativ till animaliska produkter. Tips: Ta inspiration från proffsen, här hittar du 8 klimatvänliga recept från 4 olika kockar.

5. Men om jag inte kan sluta äta kött just nu?

Om du inte kan sluta med kött men ändå vill minska ditt ekologiska fotavtryck, finns det andra saker du kan göra. Köp ekologiskt och lokalproducerat, välj bort processad mat i onödigt komplicerade förpackningar, odla egna grönsaker.

Att fatta beslut om att bli vegetarian kanske känns drastiskt – ta det lugnt, var snäll mot dig själv och låt det ta den tid som behövs! Då du väl kommit igång med tänket kommer det att vara enkelt, och det är ju kul att utvecklas och testa nya saker!

Att skära ner på kött och mjölkprodukter är en av de mest effektiva förändringarna du kan göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck.

Lycka till!