Mitt namn är Christian Åslund och jag har tagit bilder för Greenpeace i ett kvarts sekel. I den här artikeln har jag valt ut de bilder som betyder allra mest för mig. De visar inte bara planetens sårbarhet, skönhet och styrka, utan även människors möjlighet att både skydda det vi bryr oss om och orsaka ofattbar förödelse.

Glacier Comparison Image - Ny Alesund, Svalbard. © Christian Åslund / Norwegian Polar Institute / Greenpeace
© Christian Åslund / Norwegian Polar Institute / Greenpeace

2024, Svalbard, Norge – Två bilder av samma motiv, men som är tagna med 100 års mellanrum. Överst ses ett historiskt foto som togs av geologen Anders K. Orvin år 1924, och visar glaciärerna omkring ön Collethøgda. Sedan 2002 har jag tagit jämförande bilder på de smältande glaciärerna på Svalbard, som en del av ett samarbete med Norsk Polarinstitutt (Norska Polarinstitutet) och Greenpeace för att dokumentera hur glaciärerna smälter och blir mindre från år till år.


Bilderna har fått uppmärksamhet världen över eftersom de fångar ett av de mest synliga bevisen på klimatkrisen: smältande glaciärer. När man står på samma plats som fotades för hundra år sedan och ser skillnaden så känner man behovet av att agera nu. Det finns verkligen ingen tid att förlora.


Arktis värms upp nästan fyra gånger så snabbt som resten av planeten, ett fenomen känt som “arktis förstärkning”. Den accelererande uppvärmningen får allvarliga globala konsekvenser. Smältande glaciärer och istäcken bidrar till stigande havsnivåer, och det mörka havet som träder fram absorberar värme istället för att reflektera solljuset som isen och snön gör. Dessa förändringar leder till kaos i globala vädermönster.

Fishing Activities in the English Channel. © Christian Åslund / Greenpeace
© Christian Åslund / Greenpeace

2014, Engelska kanalen – Bilden visar havssulor som dyker efter slängd fisk och bifångst runt en tysk supertrålare som fiskar sill. Överfiske tömmer fiskbestånden snabbare än vad de kan återhämta sig, vilket rubbar ekosystem, hotar den biologiska mångfalden och förstör många små kustsamhällens försörjningsmöjligheter. Det industriella fiskeriet sätter helt enkelt naturens balans ur spel och destabiliserar den ekologiska harmonin.

© Christian Åslund / Greenpeace

2014, Tarawa Island, Kiribati – 8-årige Tokabwebwe Teinaura från byn Te O Ni Beeki hjälper fiskare med att bära in en gulfenad tonfisk till kusten. Likt sin far och farfar drömmer han om att bli fiskare. Men Kiribati är ett av världens fattigaste länder och lokala fiskare lider av kraftigt minskade fångster på grund av industriella fiskefartyg. Jag tycker att den här bilden fångar den sårbara verklighet som dessa samhällen står inför – och det är en påminnelse om hur direkt vårt agerande påverkar de mest sårbara människorna och hur vi kan förändra liv genom politiska beslut om att förvalta resurser och internationellt samarbete.

© Christian Åslund / Greenpeace

2016, Sverige – Fiby Urskog, ett naturreservat omkring 16 kilometer väster om Uppsala. Området präglas av orörd skog, mossor och gamla träd. Det är en av få platser där skogen i Sverige fortfarande liknar sitt ursprungliga tillstånd. Jag tycker att bilden på ett visuellt sätt vittnar om hur magisk naturen är i sin renaste form, utan mänsklig påverkan. Som tur är kan många ekosystem återhämta sig själva, om vi bara ger dem utrymme och tid. Det är så viktigt att fortsätta arbeta för att skydda fler av dessa, idag ovanliga, orörda landskap.

Chinstrap Penguin Survey on Elephant Island in Antarctica. © Christian Åslund / Greenpeace
© Christian Åslund / Greenpeace

2020, Elephant Island, Antarktis – Noah Strycker, forskare från Stony Brook University i New York, studerar bestånden av hakremspingviner på Elephant Island. Vartenda pingvinbo räknas, och för att säkerställa att det blir rätt upprepas räkningen tre gånger. Forskningen avslöjar en oroande minskning i bestånden, då stigande temperaturer och minskad havsis gör det svårare för pingvinerna att fånga krill. Ökat fiske efter krill har lett till ännu mer konkurrensen om den här viktiga matkällan, vilket blir ett allvarligt hot mot pingvinernas överlevnad.

Javier Bardem and Chinstrap Penguin in the Antarctic. © Christian Åslund / Greenpeace
© Christian Åslund / Greenpeace

Skådespelaren Javier Bardem tittar på hakremspingviner efter att ha kommit till Antarktis med Greenpeace-fartyget Arctic Sunrise. Expeditionen genomfördes för att stödja upprättelsen av världens största havsreservat utanför Antarktis kust.

Aftermath of Hurricane Katrina. © Greenpeace / Christian Åslund
© Greenpeace / Christian Åslund

2005, New Orleans, USA – Orkanen Katrina skakade om världen med sin förödelse. Flera städer översvämmades av förorenat vatten från lokala oljeindustrier, och den våldsamma stormen blev en tragisk vändpunkt som fick många att öppna ögonen för allvaret i klimatkrisen. Stormens kraft och omfattande förödelse underströk den ökade frekvensen och konsekvenserna av extremväder. Det var ett bryskt uppvaknande om att vi måste adressera de katastrofala följderna som ett varmare klimat kan orsaka samhällen världen över.

Seismic Blasting off North-East Greenland. © Christian Åslund / Greenpeace
© Christian Åslund / Greenpeace

2005, Grönlandshavet – Undervattensbild på när det norska företaget TGS Nopec utför seismiska sprängningar för att hitta olja och gas utanför nordöstra Grönland. Den här metoden skickar genom en sorts högtrycksexplosioner höga ljud mot havsbotten, ljud som över ytan skulle låta åtta gånger högre än en startande jetmotor. Ljudföroreningar från människors jakt på olja och gas stör det marina livet enormt, speciellt valar som använder ljud för att navigera och hitta föda.

Christian Åslund är en svensk fotojournalist och filmare som är känd för sitt engagerade arbete med att dokumentera miljöfrågor. Sedan sitt första uppdrag för Greenpeace 1998 har han levererat foton som förenar ett starkt berättande med klimataktivism. Hans bilder fångar naturens skönhet och understryker behovet av att skydda den för framtida generationer.

Greenpeace har i över 50 år använt bilder som ett kraftfullt verktyg för att avslöja miljöbrott för att väcka uppmärksamhet kring de största kriserna som vi människor står inför.