Photo: Publicity/Funai and Reproduction Twitter/@domphillips

Det är med stor sorg vi tagit emot de tragiska nyheterna om morden på den brasilianska urfolksexperten Bruno Pereira och den engelska journalisten Dom Philips. Männen rapporterades saknade 5 juni 2022 och hittades i regionen Vale do Javari i Amazonas. Enligt Union of Indigenous Peoples of Vale do Javari (Univaja) hade de vid tiden av försvinnandet tagit emot flera hot. 

De tre senaste åren har Brasilien blivit ett laglöst land när det kommer till miljöskydd. Med llegala markövertagande, utökad gruvdrift, skogsskövling och territoriella konflikter, som till och med kostat människoliv. När de med modet att stå upp för en grönare, mer rättvis och fredligare värld tvingas offra sina liv, råder det ingen tvekan om att Brasiliens ömtåliga demokrati är i fara.

“Tomhet och revolt. Det är känslorna som präglar oss alla, både i och utanför Amazonas, som dedikerat våra liv till att försvara regnskogen. På grund av regeringens politik som driver på förstörelse för ekonomisk vinning har vi nu förlorat två viktiga försvarare av Amazonas och vi är samtidigt gisslan till den organiserade brottsligheten som nu regerar i regionen,” säger Danicley de Aguiar, talesperson för Greenpeace i brasilianska delen av Amazonas.

För varje dag som går fortsätter president Jair Bolsonaros destruktiva agenda mot Amazonas och urfolkens rättigheter urholkas och kränks. Hur länge kan vi acceptera en regering som står för sådan grymhet?

Situationen i Brasilien är kritisk och vi kan inte låta detta fortsätta. Greenpeace fördömer detta våldsdåd och kräver att en grundlig och transparent utredning tillsätts omgående.

“Nu är det nog. Omvärlden måste vakna upp och göra allt man kan för att få slut på våldet och förtrycket som pågår i Amazonas. Den största hyllningen vi kan ge Pereira och Philips nu är att fortsätta deras livsviktiga arbete tills människorna och Brasilien står under fullständigt beskydd”, säger Pat Venditti, chef på Greenpeace i Storbritannien.

Vi sänder våra djupaste kondoleanser och solidaritet till familjerna, vännerna, aktivisterna, urfolken och alla människor som kämpar för att stärka mänskliga rättigheter och skydda vår planet.