Räddningsinsatsen där den rostskadade, nedgångna oljetankern FSO SAFER i Röda havet ska tömmas på en miljon fat olja har äntligen inletts efter år av förseningar. Tankern övergavs i mars 2015 när inbördeskriget i Jemen utbröt.
Att lämna en stor oljetanker obevakad är riskabelt. En explosion eller läcka på FSO Safer utanför Jemen hade kunnat orsaka en katastrof värre än när oljefartyget Exxon Valdez gick på grund utanför Alaska 1989 – en av världens hittills värsta oljekatastrofer. En katastrof av den magnituden hade även skapat irreparabel skada på Röda havets unika ekosystem med stor biologisk mångfald och känsliga livsmiljöer som sjögräsängar, mangrove och korallrev.
Oljan från FSO SAFER ska nu pumpas över till oljetankern Nautica, numera omdöpt till YEMEN, i en räddningsinsats ledd av FN.
– Den försummade oljetankern FSO SAFER och dess 1,1 miljoner fat olja har varit en tickande bomb sedan 2015 och riskerade att bli en stor humanitär, ekologisk och ekonomisk katastrof. Det är endast tack vare de heroiska insatserna av ett litet dedikerat team och en stor portion tur som katastrofen har kunnat undvikas. Den här räddningsinsatsen har sina risker, men dessa är ju betydligt mindre än att fortsätta göra ingenting. Vi hoppas att räddningsinsatsen markerar det sista kapitlet i den här skrämmande historien som helt och hållet orsakats av stora oljebolag, säger Ghiwa Nakat, chef för Greenpeace MENA (Mellanöstern och norra Afrika).
FN har desperat vädjat efter pengar från dess medlemsländer för att kunna finansiera räddningsinsatsen och även organiserat en insamlingskampanj, där Sverige har bidragit med 30 miljoner kronor. Mer pengar kommer att krävas för hela operationen men det representerar ändå en bråkdel av de stora oljebolagens vinster de senaste åren. Oljejättar som TotalEnergies, Exxon, OMV och Occidental har använt SAFER i decennier och ändå inte lyft ett finger för att hjälpa till att förhindra en hotande oljekatastrof i Röda havet.
– Räddningsinsatsen är ett bevis på styrkan i globala samarbeten där både FN och det internationella samfundet äntligen har gått från ord till handling, men det är tyvärr vi människor som står för räkningen och inte de förorenande oljebolagen, säger Ghiwa Nakat.
Greenpeace MENA och Greenpeace International följer noggrant den riskabla räddningsinsatsen. De är redo att snabbt agera om ett större oljeutsläpp skulle inträffa eller om något går fel under räddningsinsatsen.
Var med och stötta arbetet för att förhindra en oljekatastrof i Röda havet – swisha valfritt bidrag här.