Mitt i Indiska oceanen ligger ett unikt och outforskat ekosystem: Saya de Malha bank. Bara några meter under havsytan ligger världens största sjögräsäng och därmed en av de största koldioxidsänkorna i öppet vatten. Det är hem till ett rikt fantastiskt djurliv som till exempel pygme blåval, havssköldpaddor och hajar. Nu är ekosystemet hotat av industriellt fiske och klimatförändringar. 

Greenpeace har rest till Saya de Malha bank på ett banbrytande uppdrag för att studera detta viktiga område – ett utmärkt exempel på den typ av platser som ett globalt havsavtal kan hjälpa att skydda. Vi bedriver avgörande vetenskaplig forskning om vilda djur och ekosystem för att övertyga varför dessa internationella vatten bör skyddas mot mänsklig exploatering. 

Följ med oss under ytan och upptäck denna vackra plats! Låt oss dyka ner i det okända och till en plats som världen vet väldigt lite om. 

Kaskelotter listas som en sårbar art enligt Internationella naturvårdunionen (IUCN) och är den största av alla tandvalar. De kan bli 60 år gamla och dyka ner till över 3000 meters djup för att hitta sina favoritbyten som inkluderar bläckfisk, hajar och fisk. Kaskelotten på bilden sågs nära Seychellerna. 
Bilden visar fiskar som simmar över koraller på Saya de Mahla bank. Saya de Mahla bank ligger mellan Mauritius och Seychellerna mitt i Indiska oceanen.
Det är den största sjögräsängen i världen och en av de största kolsänkorna i öppet vatten. Sjögräs har en viktig roll för att reglera haven och lagrar mer än dubbelt så mycket kol per yta som skog gör på land. 
.
Saya de Malha är hem till ett fantastiskt djurliv och ett rikt ekosystem – från pygme blåvalar, sjökor, färgglada koraller och ett stort antal fisk. 
På en platå, lika stor som Schweiz och hundratals mil från närmaste kust, sveper gummiliknande sjögräsblad i havsströmmarna.
Karettsköldpadda utanför Mahekust, Seychellerna. Precis som andra havssköldpaddor hotas karettsköldpaddan av förlusten av häckningsområden och födoplatser, bifångst av fiskeindustrin, föroreningar och ökad bebyggelse längs kusterna. 

Havssköldpaddor är en levande relik av en grupp reptiler som funnits på jorden och simmat i haven i 100 miljoner år. De har en nyckelroll i marina ekosystem och hjälper skapa hälsosamma korallrev och sjögräsängar. 
Miljoner människor som lever längs kusterna och på öarna i Indiska oceanen är beroende av havet för deras mat och livsuppehälle. Nu är det hotat av industriellt fiske och klimatförändringar.
Flasknosdelfin i Victoriahamnen i Seychellerna. Antalet delfiner i Indiska oceanen har minskat med mer än 80% de senaste decennierna. Många av dem fastnar som bifångst i kommersiella fiskenät som används för att fånga tonfisk. 

Ombord på Greenpeace skepp, Arctic Sunrise, har forskare samlat upp eDNA för att skapa en databas och en förståelse för områdets megafauna. eDNA står för environmental DNA och kan samlas in på många olika sätt. När djur som fisk, hajar och valar simmar genom havet lämnar de spår av deras DNA i skinn, avföring, skal och annat. 
Vi vill rikta ett speciellt tack till dig som stöttar Greenpeace på olika sätt och för allt du möjliggjort hittills. Denna expedition hade inte varit möjlig utan ditt stöd. 
Varje gång du agerat, gjort din röst hörd genom våra namninsamlingar eller givit en generös gåva – gör det skillnad och tillsammans har vi en otrolig kraft och möjlighet att påverka. Eftersom Greenpeace är finansierat av privatpersoner, inte företag eller regeringar, är det du som är kraften i allt Greenpeace gör. 

Tillsammans kan vi göra ett starkt havsskydd möjligt!

Fortsätt följa oss på resan. 
TACK!