Den 8 juni inträffar Världshavsdagen vars syfte är att uppmärksamma och bidra till att skydda haven. Greenpeace har kämpat för haven i över 50 år och laddar upp genom att minnas framgångar som fått avgörande betydelse.

Nu kastar vi loss och minns vilken enastående förändring vi kan skapa när vi agerar tillsammans. Häng med!

En val som fastnat i drivnät

1. 1989: Greenpeace stoppar användandet av drivnät

Greenpeace kampanjade i 15 år mot destruktiva fiskemetoder som bottentrålning och drivnät. Aktivisterna drog till havs och skapade en dokumentär som avslöjade den hänsynslösa förstörelse som dessa fiskemetoder orsakade.

Det skapade en enorm ilska hos allmänheten, och gjorde till och med att japanska skepp som använde destruktiva fiskemetoder nekades inträde till amerikanskt vatten i Berings hav 1984. FN tvingades enas om ett moratorium för användning av stora drivnät på öppet hav, följt av ett globalt förbud i alla vatten 1992.

Greenpeace skepp i Antarktis bakom ett isberg med pingviner

2. 1991: Antarktisfördraget verkställs och skyddar kontinenten från gruvdrift och exploatering

Efter att Greenpeace upprättat en bas på Antarktis och efter omfattande lobbyarbete tillsammans med andra organisationer, så skrev världens länder slutligen under Antarktisfördraget.

Ett avgörande avtal som innebär ett minst 50 årigt förbud mot all industriellt verksamhet i Antarktis, och att kontinenten endast får brukas för vetenskaplig forskning.

3. 1998: Förbud mot dumpning i och utanför Nordsjön

1976 så upprättade Shell oljeplattformen Brent Spar fylld med 300 000 tunnor av råolja. Fyra år senare byggde oljejätten en rörledning från djuphavet till fastlandet, vilket innebar att Brent Spar inte längre var användbar – och 1991 ansökte Shell om att dumpa oljeplattformen i Nordsjön.

1995 gick Greenpeace ut med en omfattande kampanj som ledde fram till OSPARs beslut om att 1998 förbjuda dumpning i Nordostatlanten, och Shell tvingades gå med på att demontera sin oljeplattform på land, istället för att dumpa den i havet.

Två aktivister fäller ut en banner på en oljeplattform med budskapet "Rädda Arktis"

4. 2015: Shell stoppar planer på oljeborrning i Arktis

I oktober 2015 meddelade Shell att bolaget skulle dra tillbaka sina planer på att borra efter olja i Alaska, i Arktis. Detta efter att Greenpeace kampanjat och protesterat med hjälp av miljontals människor över hela världen, vilket skapade en global rörelse som oljebolaget inte längre kunde ignorera.

Shell skyllde sitt beslut på låga oljepriser och höga kostnader, men företaget erkände även att protesterna hade en mycket större påverkan än de förutsett, och att det skadat Shells rykte.

Shell hade flera miljarder dollar i budget, men Greenpeace hade en folkrörelse som berörde miljontals. Vi utmanade dem i tre år, och denna gång segrade människor över kortsiktiga ekonomiska vinster.

Fyra aktivister i vattnet intill en oljeplattform

5. 2020: Danmark stoppar oljeborrning i Nordsjön

Efter intensivt kampanjande från Greenpeace meddelade den danska regeringen att de inte kommer godkänna några nya oljeborrningar i den danska delen av Nordsjön, och att nuvarande produktion kommer att upphöra till år 2050.

Som en stor oljeproducent i EU, är Danmarks besked ett gigantiskt steg i rätt riktning för att fasa ut fossila bränslen.

Aktivister åker i en Greenpeace-båt med skylten "klimatnödläge" intill en oljeplattform

6. 2021: Grönland stoppar all ny oljeutvinning

Efter Greenpeace långa kamp för att skydda Arktis, så meddelade Grönlands regering slutligen under 2021 att de kommer stoppa all ny utvinning av olja i regionen.

Det är helt avgörande att Grönland med sina enorma isar skyddas om vi ska ha en chans att stoppa klimatkrisen. Den här vinsten var en seger för vår, och framtida generationer.

Fira world oceans day med Greenpeace

Vartannat andetag vi tar kommer från haven. De ger oss liv, försörjning och skapar förutsättningar för ekosystem att frodas. Men – det är också hav vars överlevnad är starkt hotad.

I århundraden har vi betraktat haven som något oändligt, en plats där vi kan dumpa våra sopor och plundra på liv. Vad som händer under vattenytan är ofta svårt för oss både att se och förstå, men levande hav är en förutsättning för en levande planet.

Som tur är så går haven fortfarande att rädda.

Det går att stoppa överexploateringen. Det går att stoppa destruktiva industrier, industriellt fiske och plastföroreningar så att haven kan få en chans att återhämta sig.

Haven är en unik plats på jorden, hem för helt otroliga arter som tillsammans skapar fantastiska ekosystem. Vi firar Världshavsdagen för att uppmärksamma haven, upplysa om problemen och för att visa att de är värda att kämpa för. Snart kommer mer information om hur du kan vara med och fira World Ocean day 8 juni med oss!

Vill du göra mer för haven? Skriv då på vårt globala upprop för att stoppa gruvdindustrin som vill exploatera djuphavet!

Vill du göra ännu mer? Bli månadsgivare! Vi tar inte emot pengar från företag eller regimer – vi utmanar och bekämpar dem – det innebär att vinster som ovan är möjliga tack vare att engagerade medborgare som dig stöttar vårt viktiga arbete. 💙

Maskin som skövlar havsbotten på ädelmetaller genom djuphavsgruvdrift
Stoppa djuphavsgruvdrift!

Våra hav står nu inför ett nytt hot: Djuphavsgruvdrift. Men nu har vi möjlighet att stoppa industrin innan den börjat. Skriv under för att skydda livet i havet!

Engagera dig