Nu närmar sig den avgörande omröstningen i Europaparlamentet om den så kallade taxonomin. Taxonomin är ett försök att inom EU klassificera vad som ska avses som hållbara investeringar. Det är en bra och viktig ansats. Att finanssektorn riktar sina investeringar i en hållbar riktning är helt avgörande för om vi ska nå våra klimat- och miljömål.

Bakåtsträvande lobbying

Dessvärre har processen politiserats av mäktiga industrilobbyister som värnar mer om sina egna plånböcker än att undvika ett planetärt nödläge. Första ronden har gått till bakåtsträvarna och EU-kommissionen som vill att fossilgas och kärnkraft ska klassas som hållbart. 

Det är “uppenbarligen nonsens, vilket vi alla vet” säger Martin Lück, ansvarig investeringsstrateg på amerikanska Blackrock, världens största kapitalförvaltare till tyska Tagesschau. Faktiskt är den annars så konservativa finansbranschen överlag kritiska. Införandet av gas skulle undergräva klassificeringens trovärdighet såväl som EU:s eget engagemang för klimatneutralitet till 2050 skrev över 370 investerare från hela världen inom ramen för IIGCC, Institutional Investors Group on Climate Change.

Kritiken tilltar

Sedan Putins invasion av Ukraina har också kritiken mot taxonoiförslaget tilltagit. Att klassa fossilgas och kärnrkaft som hållbart inom EUs taxonomi vore “en gåva till Putin” varnar ukrainska parlamentariker och organisationer. Enligt en granskning skulle nämligen ryska energibolag kunna tjäna flera miljarder om förslaget går igenom.

Även inom Europaparlamentet växer kritiken. Tidigare i juni röstades förslaget ner i de förberedande utskottsförhandlingarna. Och kritiken kommer inte bara från ett håll, utan från breda lager av det politiska spektrat. I en debattartikel med företrädare från flera olika partigrupper uppmanas Europaparlamentet att rösta nej i den slutliga omröstningen som sker den 6 juli. Det vore “ett strategiskt misstag” att klassa gas och kärnrkaft som hållbart skriver ledamöterna.

Oavsett hur det går, kommer omröstningen inte att passera obemärkt förbi. Hundratals aktivister planerar att åka till Strasbourg för att uppmana ledamöterna att stoppa taxonomiförslaget i sin nuvarnde form.

Du kan hjälpa till att undvika detta gigantiska misstag! 

Skicka ett brev till de svenska Europaparlamentarikerna från Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna som ännu inte deklarerat att de kommer att rösta nej till grönmålningen av fossilgas och kärnkraft.