Köpenhamn, 4 December, 2020 

Four Greenpeace Denmark activists hold up banners reading “Fossils or Our Future” while swimming with the oil platform Dan Bravo in the background. The activists have swum from the Greenpeace ship Rainbow Warrior, across the Dan oil field in the Danish North Sea to peacefully occupy the Dan Bravo oil rig to demand an immediate ban on all further oil and gas exploration in Denmark.

Den danska riksdagen, Folketinget, beslutade i natt att stoppa alla framtida licensrundor och produktionstillstånd för ny olje- och gasexploatering i Nordsjön och satte också ett slutdatum för existerande produktion till år 2050. Danmark är en stor oljeproducent inom EU och nattens beslut är en milstolpe för utfasningen av fossila bränslen. Den politiska överenskommelsen i Folketinget avsätter också medel för omställning för de arbetstagare som påverkas.

– Som en av de större oljeproducenterna i EU och ett av världens rikaste länder har Danmark en skyldighet att sätta stopp för ny olja och skicka en tydlig signal att världen måste leva upp till Parisavtalet. Danmark är ett litet land men har potential att bana väg för en omställning mot hållbar förnybar energi, men nu måste den danska regeringen och de politiska partierna ta nästa steg och planera för en utfasning av den existerande oljeproduktionen i danska nordsjön till 2040, säger Helene Hagel, sakkunnig inom klimat- och miljöpolitik på Greenpeace Danmark

Bakgrund – oljeproduktion i den danska Nordsjön

  • I över 80 år har danmark tillåtit exploatering för olja- och gas i Nordsjön och sedan 1972 har olja och gas producerats i danska Nordsjön.
  • I danska Nordsjön finns 55 utvinningsplattformar på 20 oljefält. Den största aktören är Total som ansvarar för produktionen på 15 av dessa oljefält.
  • År 2019 producerade Danmark 103 000 fat olja om dagen vilket gjorde landet till EU:s näst största producent efter Storbritannien. Samma år producerade Danmark också 3.2 miljoner kubikmeter fossilgas.

I augusti i år var Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior på plats i nordsjön för att protestera mot nya licensrundor. Fyra aktivister simmade då från Rainbow Warrior till en av Totals oljeplattformar och slog läger i en fredlig aktion mot ytterligare oljeutvinning i Nordsjön. Här hittar du bilder.