Den här sommarens extremväder, med rekordvärme, skogsbränder, torka och översvämningar runt om i världen, visar att klimatkrisen sker här och nu. Därför måste Tidöpartierna klimatanpassa och skydda våra samhällen – särskilt med tanke på att extremvädret riskerar att bli framtidens normalväder. Det skriver vi i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Om den här sommarens extremväder har visat oss något är det att vi måste klimatanpassa våra samhällen snarast möjligt. Sverige har visserligen kommit relativt lindrigt undan jämfört med många andra länder i sommar, men det finns ingen garanti för att vi kommer göra det kommande somrar också.

Enligt Greenpeace är det särskilt viktigt att Tidöpartierna klimatanpassar jord- och skogsbruket. Annars är det en tidsfråga innan Sverige drabbas ännu värre än i år med minskad matproduktion, ännu högre matpriser och skogsbränder som ökar utsläppen ytterligare. Tidöpartierna har ett ansvar att skydda oss mot det – i synnerhet eftersom deras politik eldar på klimatkrisen och således bidrar till att göra oss mer utsatta för det extremväder som riskerar att bli framtida somrars normalväder.

Läs hela debattartikeln i Göteborgs-Posten, där den publicerades 5 september 2023.