Förra året slogs flera värmerekord och forskarna varnade för att sommaren 2023 skulle innebära ännu högre temperaturer och torka än tidigare. De fick rätt. Världens somrar är nu hetare än någonsin. 

I sommar har vi fått se larm om globala värmerekord med temperaturer så höga som 52 grader, vilket skapar torrare förhållanden och allt fler skogsbränder. Den globala uppvärmningen skapar dessutom en varmare atmosfär som bibehåller mer fukt vilket leder till översvämningar, jordskred och dödliga skyfall. Det är uppenbart att vår planet inte mår bra och att den klimatkris vi befinner oss i är skapad av människan. Det enda sättet vi kan vända utvecklingen nu är att bryta våra vanor, höja våra röster och agera FÖR klimatet, inte emot. 

Larmrapporterna som kommer in är tyvärr bara en liten del av den nuvarande vädersituationen, och klimatkrisen, som sker över hela världen. Det kommer att bli mer extrema väderhändelser allt eftersom sommarmånaderna fortsätter. Nedan är några exempel vi har sett hittills.

Översvämningar i norra Indien
Förra veckan kunde vi se fruktansvärda bilder av översvämningar som sköljde bort allt i sin väg. Tusentals människor är fortfarande strandsatta i bergen och ett 40-tal personer har hittills dött.

En man står på stranden av den uppsvällda floden Satluj efter kraftiga monsunregn i Rampur, i Indiens delstat Himachal Pradesh, 9 juli 2023. Bergsregionerna drabbades värst och sex befanns döda bara i Himachal Pradesh där jordskred blockerade cirka 700 vägar, säger Omkar Sharma, ansvarig tjänsteman för katastrofhantering till AFP.
Foto: AFP via Getty Images

Värmerekord i Kina
Kina upplever sitt andra år av extrem värmebölja med temperaturer på över 52 grader i många regioner.

Människor tar skydd från solen under ett paraply när de besöker den Förbjudna staden under en värmebölja i Peking den 24 juni 2023. Peking registrerade sin tredje dag i rad med 40 graders väder, första gången sedan mätningarna började. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images

USA:s översvämningar
Kraftig nederbörd och översvämningar har ödelagt delar av USA:s nordöstra stater. Vermonts guvernör Phil Scott kallade översvämningarna ”historiska och katastrofala”

Tunga skyfall och översvämningar har drabbat miljontals människor i USA. På bilden visas en översvämmad väg i Chester, Vermont den 10 juli 2023. Foto: Scott Eisen/ Getty Images

Översvämningar i Japan
Sju personer har dött efter att sydvästra Japans ”tyngsta skyfall någonsin” orsakade översvämningar och jordskred.

Räddningsteam samlas i Karatsu City den 11 juli 2023, en dag efter att kraftiga regn och jordskred drabbade stora delar av Kyushu-ön. Foto: Kazuhiro Nogi/ AFP via Getty Images)

Brasiliens översvämningar
I Brasilien har mer än 20 000 människor tvingats fly sina hem efter kraftiga regn och översvämningar.

Tusentals har behövt fly från sina hem i delstaten Alagoas i Brasilien efter tunga skyfall.
Foto: Edvan Ferreira/Alagoas Agency

Kanadas skogsbränder
Högre temperaturer och torrare väderförhållanden har lett till rekordmånga utbrott av skogsbränder över hela Kanada. Bränderna är svårsläckta och hundratals bränder brinner fortfarande.

Ett nedbrunnet landskap som drabbats av skogsbrand i Alberta, Kanada.
Foto: Megan Albu /AFP via Getty Images

Extremhetta i Europa
I Europa ser vi nya värmerekord. Förutom att värmen håller i sig längre perioder i sträck förväntas vi nu i veckan även få temperaturer på upp till rekordhöga 48 grader. Klimatforskaren Brenda Ekwurzel kommenterade värmeböljorna till nyhetsbyrån AP:
– Det är så här den turboladdade klimatförändringsvärlden ser ut.

Situationen vi befinner oss i nu har uppstått av att vi människor alltför länge har prioriterat ekonomiska intressen över miljö och klimat. Samtidigt får vi inte glömma att de som blir hårdast drabbade av klimatkrisen är de som redan är mest utsatta, medan vi i västvärlden har stått för runt två tredjedelar av klimatutsläpp enligt FN.

Genom att exploatera klimat, biologisk mångfald, haven och människor i andra länder har vi i den rika delen av världen kunnat skapa en stor ekonomisk rikedom, men kostnaderna för lidande, föroreningar och klimatförändringar har ständigt vuxit. Det är dags att betala tillbaka skulderna till naturen och drabbade människor, oftast i det globala syd. Du som privatperson kan vara en del av den omställningen genom att bli månadsgivare och agera tillsammans med oss. Stödet från privatpersoner är helt avgörande eftersom vi inte tar emot bidrag från varken företag eller politiska organisationer. Det gör att vi kan ge miljön en oberoende röst.

Höj din röst för ett hållbar klimat du också – för en planet som orkar idag, imorgon och i framtiden.