Medan vi får allt färre skiddagar ser vi allt mer bränslereklam i våra skidspår. I Norge har Equinor (fd Statoil) ett järngrepp om skidsporten och i Sverige har oljebolaget Preem, som driver Skandinaviens största raffinaderi, satt klorna i Vasaloppet.

Nummerlapp som du själv kan skriva ut för att Vasaloppet ska göra sig av med Preem som sponsor så att vi en gång för alla kan bli av med sociala licenser för oljebolag.

Vasaloppet är en av våra största folkfester, kulturinstitutioner och idrottsevenemang, där elit och motionärer möts i kärlek till skidsport och friskvård. 

Visst är det ironiskt att Vasaloppet har Preem som sponsor med tanke på att Preem och Preems produkter orsakar miljoner ton utsläpp varje år och i allra högsta grad bidrar till den globala uppvärmningen som direkt hotar vasaloppets fortlevnad. 

Tankesmedjan New Weather Institute släppte nyligen en rapport där de räknat fram att Preems fossila verksamhet ger utsläpp om mer än 52 miljoner ton – mer än Sveriges fossila utsläpp. Det är utsläpp som bidrar till den globala uppvärmningen och allt färre snödagar vilket New Weather Insitute också visar i sin rapport.

Vasaloppet är ett av de starkaste varumärkena vi har i Sverige och att synas i samband med Vasaloppet ger en glans till andra varumärken, även de som håller på med att tillverka bensin och diesel av fossil och biogen råvara.

Vi vill att kommande generationer också ska kunna njuta av framtida segrar i fädernes spår. Därför tycker vi att Vasaloppet ska göra sig av med Preem som sponsor så att vi en gång för alla kan bli av med sociala licenser för oljebolag.

Håller du med? Då kan du visa det genom att skriva ut nummerlappen ovan och ha den på dig om du ska åka något av vasaloppen. Om du inte ska åka kan du skriva ut den och ta en bild på dig själv och nummerlappen och tagga Preem och Vasaloppet på sociala medier.

Här finns även ett Facebook-event där du kan följa fler som säger ifrån

Tagga @vasaloppet @preemsverige #preemwash #vasaloppet #preem

Bakgrund

419 ppm är den koncentration växthusgaser som uppmättes i januari 2023. Vi fortsätter att fylla atmosfären med koldioxid i en rasande takt och vi närmar oss snabbt den gräns där vi med skaplig sannolikhet skulle kunna klara 1,5-gradersmålet och lindra de allra värsta effekterna av ett förändrat klimat.

Preem driver skandinaviens största raffinaderi som förutom stora punktutsläpp ger enorma utsläpp i användarledet. Preem säger att de ska sänka utsläppen genom att raffinera mer biobränslen, men biobränslen ger också utsläpp. Greenpeace släppte nyligen en rapport som visar att inblandningen av biodrivmedel ofta ger större utsläpp. Atmosfären gör ingen skillnad på koldioxidens ursprung.