I en debattartikel i Aftonbladet kritiserar Greenpeace infrastrukturminister Andreas Carlsons (KD) utspel om framtidens flyg, som vittnar om att han har fallit för flygindustrins grönmålning. Transportföretagen replikerade omgående, men presenterar rena felaktigheter. Detta bekräftar bara att det är direkt klimatfarligt när regeringen faller för flygindustrins grönmålande argument, skriver Greenpeace i en slutreplik.

Genom att snedvrida fakta försöker Transportföretagen från Svenskt näringsliv att få flyget att verka mer hållbart än det är.

De skriver till exempel att utsläppen från flyget har minskat med 21 procent på 15 år. Granskar man rapporten som Transportföretagen själva hänvisar till står det att utsläpp per passagerare har minskat, men det står också tydligt att utsläppen från flyget som helhet ökade med hela 28 procent mellan 2004 och 2019.

Att flygets utsläpp ökar bekräftades också så sent som förra veckan av Naturvårdsverket, som visade att utsläppen från inrikesflyg ökade med hela 60 procent mellan 2021 och 2022, efter en tillfällig pandemisvacka.

Läs hela slutrepliken i Aftobladet.