“Hej! Skulle vi kunna ta ett porträtt av dig för att skydda det norra skogsbältet?”

Detta var en fråga som ställdes till människor på gatan och vid olika event. Frågan ställdes för att vi har en dröm. En dröm om att de kritiska skogslandskapen i det norra skogsbältet, som ligger som en grön krona omkring planeten, ska få ett långsiktigt skydd. Inte bara för att bevara alla de unika arter som lever där utan också för att hjälpa till att stabilisera planetens klimat.Porträtt i skogen

Vi vet att det är möjligt, men vi vet också att vi inte kan göra det själva. Som tur är drömmer många denna dröm med oss, så vi bestämde oss för att ta med ett gäng av dem, eller deras porträtt i alla fall, för att hålla ett öga på ett av Sveriges kritiska skogslandskap. Ett representativt exempel på en av de få riktiga skogarna som finns kvar i Sverige.

Porträtt i skogen

Nästan 300 människor är med oss, ansiktena av unga och gamla, alla med olika bakgrunder och historier. Det känns bra eftersom de sista riktiga skogarna är allvarligt hotade här i Sverige, precis som över hela det norra skogsbältet. Faktum är att skogen vi befinner oss i kan komma att avverkas vilken dag som helst. Bara en liten bit från där vi är finns en övertydlig påminnelse om detta hot – ett livsdött och öde kalhygge där det en gång stått en liknande skog som den här.

Porträtt i skogen

När jag promenerar genom denna rika biologiska mångfald är det stärkande att se ansiktena av andra som också vill att dessa unika platser ska skyddas. Jag blir också påmind om deras röster. ”Att rädda gamla skogar är att rädda uråldrig visdom och framtida liv” som Karl, en av de som finns med oss i skogen, uttryckt det. Jag går förbi ett foto av Anna-Kaisa från Finland som sagt att ”Utan skogar har vi inga rötter”.

Porträtt i skogen
Dessa skogar är verkligen rötterna till en ljusare framtid, en framtid med växande biologisk mångfald och ett stabilt globalt klimat. Men för att skydda de sista riktiga skogarna krävs också att en mångfald av människor är redo att agera tillsammans.

Ethan Gilbert
Volontärkoordinator på Greenpeace Norden