Det pågår en intensiv samhällsdebatt tom skogen. Den grundar sig i olika syn på skogens betydelse för oss. De två visionerna som förs fram i debatten är inte oförenliga. Det är faktiskt möjligt att bibehålla levande skogar i hela landet – samtidigt som skogsprodukter kan spela en central roll för människors och nationens ekonomi.
Många har skogen som sitt levebröd, värden som förvaltats inom familjen i generationer. Historiskt sett, en trygg grund för försörjning, långsiktiga investeringar. Viktiga värden som samhället måste värna. Samtidigt måste vi också värna ekosystem och upphöra med ett skogsbruk som leder till klimatförändringar och utarmar den biologiska mångfalden.Skogen är kopplad till vår överlevnad både på kort och lång sikt. Skogen är också en viktig del av vår kultur och vårt välmående. För många är skogen en viktig plats för rekreation som stärker vår hälsa. Ett rum för eftertanke och en möjlighet att komma bort från vardagens hets.
Dessa värden är inte oförenliga – tvärtom är de beroende av varandra. Ett hållbart skogsbruk som producerar långlivade virkesprodukter för att exempelvis ersätter betong inom byggsektorn kräver hälsosamma, intakta ekosystem. Välmående skogar skapar också möjlighet till naturturism och ökar motståndskraft mot exempelvis granbarkborre och andra invasiva arter.
För att skapa ett långsiktigt hållbart skogsbruk behöver vi börja med att ställa tre enkla frågor:
VAR avverkar vi?: Minst 30% av skogen måste undantas avverkning och få formellt och långsiktigt skydd. Resterande 70% kan brukas men förutsättningen är att det sker på ett hållbart sätt.
HUR avverkar vi ?: Skogsbruket måste ställa om till hållbara ekosystembaserade metoder, baserade på naturlig föryngring och skogens egna principer. Marken får inte skadas och brukande måste ta hänsyn till andra former av nyttjande.
VAD används virket till?: Det vi tar ut ur skogen måste gå till långlivade produkter som fortsätter binda in kolet under långt tid framöver ex byggnader och möbler. Så kallade “restprodukter” måste förädlas till långlivade värdefulla material, inte eldas upp som sopor eller biobränsle.
Hur ska omställningen av dagens skogsbruk gå till? Staten kan och bör spela en avgörande roll, inte minst genom att sätta bra exempel. Vi medborgare är delägare i statens skogar och vår röst är viktig.
Idag förvaltar staten en stor del av våra gemensamma skogar genom det statliga bolaget Sveaskog. Sveaskog agerar som vilket annan storbolag som helst dvs sätter lönsamheten först. De avverkar så mycket som de bara kan och pressar ut maximalt med virke ur allt yngre och artfattigare skogsbestånd. Resultatet är gigantiska kalhyggen där gammelskog en gång stod, förstörda nyckelbiotoper och rutinmässiga inskränkningar på samernas mark och rättigheter.
Det är inte konstigt att det ser ut som det gör. Skogsbruket regleras under principen “frihet under ansvar”. Tyvärr finns de väldigt få mekanismer för att avkräva något ansvar. Till skillnad från många privata skogsbrukare, är storbolagens fokus endast avkastning till ägarna. Sveaskog agerar på samma sätt som deras konkurrenter, eftersom det är det som deras ägare bett dem att göra. Sveaskogs uppdrag som de fått av regeringen säger att dess “verksamhet ska baseras på affärsmässig grund och generera marknadsmässig avkastning.” Det finns inte ett ord om klimat, naturvärden eller sociala värden trots Sverige har målsättningar som ska uppnås på alla de områdena..
Vi, som ägare av Sveaskog, måste se till att staten tar täten i den omställning av skogsinudstrin som behövs. Vi kan kräva att riksdagen antar ett nytt ägardirektiv, som som förenar klimat, natur och sociala intressen med vinstintressen.
Ett nytt ägardirektiv till Sveaskog skulle gynna både oss som är ägare av de statliga skogarna och de mindre aktörer som vill kunna bruka sin skog hållbart.
Läs mer om vår syn på ett hållbart skogsbruk och var med och kräv ett nytt ägardirektiv för Sveaskog!
Skriv under och hjälp oss sätta press på regeringen och kräv att statliga Sveaskog görs om från en skogsbov till en skogshjälte!
Engagera dig