Idag är det den internationella tigerdagen och vi uppmärksammar detta fantastiska, vackra kattdjur extra mycket. Här är 10 fascinerande fakta om tigrar som du nog inte hade koll på: 

1. Tigrar har bättre korttidsminne än människor

Tigrar har bättre korttidsminne än många andra djur, inkluderat människor. Deras minnen förstärks genom starkare synapser i hjärnan vilket betyder att deras korttidsminne varar ungefär 30 sekunder längre än vårt. 

2. Tigrar är utmärkta imitatörer

I vissa delar av världen äter tigrar faktiskt björnar, på grund av överlappande territorier. För att kunna lura björnar, är tigrar kända för att imitera ljuden av deras byten.

3. En tigers bakben är så starka att de kan förbli stående även efter döden

Kanske är det lite obehaglig fakta, men ändå imponerande: tigern är faktiskt känd för att förbli stående, även efter att den har dödats.

4. En tigers ränder är helt unika

Precis som människors fingeravtryck är en tigerns ränder helt unika. Men en sak som de flesta tigrar har gemensamt är att markeringen på deras pannor är detsamma som det kinesiska tecknet för ordet “kung”.

5. Tigrar är väldigt ”väluppfostrade”

Lejon bråkar ofta över ett byte (bråk som ibland leder till döden) men när en tiger stöter ihop med en annan tiger under en jakt så delar de ofta på bytet. Hantigrar brukar ofta vänta på att honor och ungar först får äta innan de sätter sig ner till middag.

6. Tigrar kan bara spinna när de andas ut

Precis som sina domesticerade kusiner, kan tigrar spinna. Men till skillnad från huskatter kan tigrar inte spinna när de andas in, bara ut.

7. Tigrars urin luktar som smöriga popcorn

Fascinerande fakta – men tigrars urin är också en en varning till inkräktare på deras territorium. 

8. En tiger är mindre benägen att döda dig om du tittar den i ögonen

Tigrar gillar att jaga i bakhåll. Genom att titta en tiger i ögonen, säger vissa att det är mindre troligt att den kommer attackera. Men det är självklart inget vi rekommenderar någon att testa!

9. En tigers vrål kan tillfälligt förlama dig

En tigers vrål är väldigt, väldigt högt och kan höras på tre kilometers avstånd. Men tigrar har ett annat hemligt vapen. De kan producera lågfrekventa morrande som är så djupa att människor inte kan höra – men däremot känna. Dessa morrande är kända för att orsaka tillfällig förlamning hos människor.

10. Av alla djur på jorden har tigrar de klaraste ögonen 

En tigers öga är liksom “bakgrundsbelyst” av ett membran som reflekteras genom regnbågshinnan. På grund av detta har tigrar de klaraste – och enligt oss, de vackraste ögonen – i naturen.

Tragiskt nog är tigrar under stort hot idag. Det finns bara 3 900 vilda tigrar i världen. De största hoten mot tigrarna är tjuvjakt och att deras hem förstörs på grund av storskalig skogsavverkning för att ge plats åt bland annat palmoljeplantage.

Greenpeace har vunnit viktiga strider för att skydda dessa fantastiska djur. Vi lyckades avslöja storföretag som Procter & Gamble, Cadbury och Kelloggs när de använde leverantörer som skövlade skog för palmolja. Och tack vare tusentals supportrar kunde vi sätta press på företagen så att de förband sig till nya policies för att skydda skogar och tigrar. 

Tigrarnas överlevnad är i våra händer. Och vi på Greenpeace kommer fortsätta göra allt vi kan för att skydda deras enda hem – världens skogar. Vill du hjälpa oss göra ännu mer? Som månadsgivare är du med oss och gör skillnad i kampen för en friskare planet, varje dag: https://act.gp/2XK2VCe