Amazonas, augusti 2020. Foto: Christian Braga / Greenpeace

Trots ett brandförbud slår antalet skogsbränder hittills i Amazonas ett tioårigt rekord under septembers första två veckor. Och i världens största våtmarksområde, Pantanal, har det inte brunnit så här mycket sedan 1998.

Under de två första veckorna i september har antalet bränder i Amazonas och Pantanal redan nått nya rekordnivåer trots den brasilianska regeringens brandförbud som trädde i kraft 16 juli. Enligt Brasiliens rymdforskningsinstitut, INPE, har 20 486 skogsbränder registrerats i Amazonas, en ökning med 86% jämfört med samma period förra året och det högsta antalet bränder på ett decennium. Hittills i år har 64 498 skogsbränder registrerats i världens största regnskog, en ökning med 11,54% jämfört med katastrofåret 2019. 

I Pantanal, världens största våtmarksområde, har 5 300 skogsbränder registrerats mellan 1 och 14 september, en ökning med hela 219% jämfört med samma period förra året. I slutet av augusti hade hela 12% av detta känsliga ekosystem förstörts samtidigt som tusentals djur har dött och miljontals tvingats på flykt från sina naturliga livsmiljöer. Som vi har skrivit om tidigare är Pantanal känt för sin artrikedom av vilda djur och är bland annat hem åt hundratals fågelarter så som den sällsynta hyacintaran, världens största papegoja, och andra hotade djur som jaguarer, manvargar och jättemyrslokar. 

Jättemyrslok, Matto Grosso i Brasilien. Foto: Victor Moriyama

“Brasilien brinner och brandsäsongen i Amazonas 2020 ser ut att bli den värsta på ett decennium. Den här förstörelsen är en konsekvens av president Bolsonaros miljöfarliga agenda som har fortsatt nedmonterat miljöskyddet i Brasilien sedan han kom till makten. Hans regering fortsätter att förneka forskning och uppmuntrar angrepp på ekosystem som är livsviktiga för vår överlevnad på den här planeten”, säger Rômulo Batista på Greenpeace Brasilien.

“Bolsonaros hänsynslösa åtgärder får verkligen katastrofala konsekvenser. Medan brandmän, militär och frivilliga riskerar sina liv för att släcka dessa förödande bränder, skrattar Bolosonaro åt katastrofen som sker i Pantanal och ger de som arbetar för att skydda både Amazonas och planetens hälsa en dödsdom. Globala politiska ledare och näringslivsledare måste omedelbart fördöma hans uppmaning till våld och kräva ett slut på den här förödelsen”, fortsätter Batista. 

Cerradon, världens mest artrika savann, brinner också. Enligt INPE registrerades 13 619 skogsbränder under septembers samma tid, en ökning med 9,2% jämfört med samma period förra året. Enbart i år har hittills 37 824 bränder registrerats i detta ekosystem och det finns inga åtgärder från regeringen att stoppa den här växande miljökatastrofen.

Bränderna i Amazonas, i Pantana och större delen av Cerradon är inte naturliga. De startas till största delen illegalt av jordbrukare och skogsavverkare för att frilägga mark för jordbruk och boskapsskötsel. Som vi tidigare har skrivit om så får förstörelsen av Amazonas konsekvenser för hela planeten: för klimatet, för biologisk mångfald och för människors hälsa. I skuggan av coronapandemin hör vi inte lika mycket om miljökatastroferna i Brasilien i nyhetsrapporteringen nu. Men vi får inte tappa fokus nu när Amazonas och de som har sina hem där behöver våra röster som mest. Stå upp med oss för Amazonas – skriv på här.