'Thank You' from the Crew of the Esperanza. © Will Rose
Vill du göra mer?
Engagera dig ×

Levande korallrev

I våra världshav finns ett fantastiskt djurliv som fortfarande är oupptäckta för de flesta av oss. Vi vet faktiskt mer om månens yta än livet i våra hav. Här kan du läsa om 5 fantastiska djur som i sig ger oss ännu fler anledningar till att skydda våra världshav.

1. Grönlandshaj – jordens mest långlivade ryggradsdjur

Grönlandshaj

En grönlandshaj är majestätisk syn – om du någonsin skulle lyckas se den. Denna mytomspunna varelse filmades med kamera för första gången 1995, vilket är överraskande då den inte rör sig snabbare än en snigel – i genomsnitt 0,3 meter i sekunden och kan bli upp till 6 meter lång. Det som framförallt gör grönlandshajen ännu mer spektakulär är det faktum att det är jordens mest långlivade djur. Den kan bli 500 år gammal!

2 . Naken vingfoting – en förtrollande “havsfjäril”

Naken vitfoting

Credit: Alexander Semenov

Som en förtrollande vacker fjäril rör sig den nakna vingfotingen i djupa arktiska vatten. Den har förundrat upptäcktsresande sedan 1700 talet, då Friderich Martens var den första att dokumentera den. Men du bör inte bli för hypnotiserad av dess skönhet – åtminstone inte om du är en spirella snäcka. När vingfotingen är hungrig fångar den sitt byte med hullingar som den skjuter ur sitt mjuka huvud och sväljer sitt byte helt.

3. Knölval – en globetrotter och akrobat

Knölval

Credit: Alexander Semenov

Knölvalen migrerar längre än något annat däggdjur på jorden. Den vandrar långa sträckor – upp till 5000 kilometer – och tillbringar sommaren i kallare vatten närmare polerna medan kalvningen sker närmare ekvatorn. Denna globetrotter är också lite utav en akrobat – den kan hoppa och skruva sin kropp (som är lika stor som en buss) helt över vattenytan. Knölvalen är också sociala och intelligenta. De lär sig flera komplexa valsånger av varandra. Valsångerna är unika i varje population.

4. Paddfisk – en vobblande skojare

Paddfisk

Paddfisken är en fena på kamouflage – den precis ut som en sten på havets botten. Fisken kan ändra både form och färg för att passa in i dess bakgrund. Den lockar till sig byten med en maskliknande tentakel och slukar dem när de är inom rätt avstånd. Paddfisken trivs bäst på havsbotten där den vobblar fram med hjälp av sina fenor snarare än att simma fram.

5. Havslädersköldpadda – en förhistorisk djupdykare

Havslädersköldpadda

Havslädersköldpaddor har funnits på jorden sedan dinosauriernas tid – i 100 miljoner år! Denna förhistoriska varelse är speciell och liknar inte någon annan – den har mjukt skal med ett lager isolerande fett och ett unikt blodsystem. Den är en överlevare och kan dyka till över en kilometers djup, simma tvärs över hav och hålla värmen i vatten nära fryspunkten.

Dela med andra

Världshaven är deras hem – inte bara för dessa fem otroliga varelser – utan för tusentals fantastiska arter. Deras hem och liv hotas av överfiske, klimatförändringar, gruvdrift på havsbotten och förorening av plast.

Dela artikeln och hjälp till att uppmärksamma behovet av att skapa havsreservat som kan säkra oceaner fulla av liv nu och i framtiden.