Hej!

Jag heter Alva och är 14 år och jag har praoat här på Greenpeace i snart två veckor. Före jag kom hit så skulle jag säga att jag va’ helt normalt intresserad av miljön, men efter mina två veckor på Greenpeace har jag verkligen förstått hur mycket miljön påverkar oss och hur viktigt det är att vi tar hand om vår planet. Jag har lärt mig mycket om global uppvärmning, miljöförstöring och hur det påverkar djur och natur. Jag har lärt mig speciellt mycket om havet eftersom min handledare har varit Frida Bengtsson som är havsansvarig på Greenpeace i Norden.

Alva Losnedal, praktikant hos Greenpeace

Alva Losnedal, 14 år

Om vi ska kunna rädda haven så att finns fisk kvar i havet när jag är 50 år så måste vi göra något nu. Just nu så hotas alla världens hav av föroreningar, plast och överfiske. Detta leder till att de marina ekosystemen blir i obalans eftersom att om en art försvinner så blir inte bara den arten påverkad, utan hela det marina djurlivet. För om en art försvinner så blir en annan arts mat borta och en annan arts ”fiende” försvinner som leder till att den arten blir bara fler och fler, medan den andra arten bara blir färre och färre.

Jag vill att mina barn ska kunna fiska krabbor på västkusten som jag gjort hela mina barndom, men om vi inte uppmärksammar hur det egentligen står till med haven så kommer det inte finnas fisk och krabbor kvar där. När jag tänker på det blir jag ledsen eftersom jag vill att mina barn ska kunna uppleva det jag gjorde som barn. För jag vill att dem ska ha de samma förutsättningarna som det jag hade. Jag vill att dem ska kunna känna glädjen som man får efter att ha väntat en stund och så får man upp den första krabban. Jag vill att dem ska känna på det roliga när man hade ”krabbrace” för att se vilken krabba som va snabbast ut i havet igen. Jag vill att dom ska känna på förväntningarna och bara det att va ute och leka vid strandkanten.

Jag tror att om man visar och berättar på ett enkelt sätt som alla fattar så kommer folk ta havshotet på allvar. Då får man hoppas att folket kommer sätta krav på politikerna och säga ”att så som vi har det nu är inte hållbart. Vi vill ha friska hav!”. För att det är ju faktiskt inte bara djuren i havet som påverkas, men också du och jag.  50 procent av våra koldioxidutsläpp tar faktiskt havet upp och om havet inte kan ta upp det så åker koldioxiden upp i atmosfären som leder till att temperaturen stiger. Det kanske låter ganska skönt, men om man börjar se på konsekvenserna av det är det inte så kul längre. Det som händer om temperaturen bara stiger med en halv grad till så kommer havsisen att smälta snabbare som leder till att havsnivån stiger. Det som händer då är att städer och länder som ligger nära havet kommer försvinna under havsytan. Dessutom så kommer varmare hav leda till att fler arter dör ut.

Utifrån mitt perspektiv så behövs det regler och lagar som kontrollerar att man fiskar på rätt ställe och på rätt sätt, för att det kan ju faktiskt hända att man får upp andra artar än det man vill ha. Jag tror att för att förhindra att det ska hända så måste man hitta bättre fiskemetoder.

Jag tycker också att det behövs regler för att man ska minska utsläpp och plast i våra hav. Vi måste se till att politikerna uppmanar och berättar om konsekvenserna av att slänga plast i havet och sätter regler för utsläppen.

Jag skulle bara vilja säga att jag uppmanar alla till att tänka över konsekvenserna av det ni äter och gör och att ni kan uppmana fler att tänka mer miljösmart. För att ju fler som tycker att det är viktigt och tycker att så som vi behandlar haven i dag är fel så har vi en större möjlighet att kunna ändra på hur det ser ut i dag. För jag vill ha friska hav som är fulla av fisk och andra djur om 50 år.