Greenpeace activists stand outside Preem gas stations in Gothenburg. The activists are protesting against the planned expansion of Preem’s oil refinery, and highlighting the systematic green-washing Preem has made to promote themselves as more climate friendly than they are. Photo: © Will Rose / Greenpeace

Idag står Greenpeace aktivister utanför Preems tankningsstationer i Lysekil, Göteborg, Stockholm och Uppsala. På plats har aktivisterna två meter höga skyltar där det stor “Caution: Greenwashing”. Förra veckan anmälde Greenpeace annonser från Preem till Konsumentverket och Reklamombudsmannen. Över 30 reklamartiklar som publicerats i Dagens Nyheter och Expressen anmäldes. Greenpeace granskning visar att Preem systematisk  vilselett allmänhet och beslutsfattare och brutit mot flera marknadsföringslagar. 

Isadora Wronski, Sverigechef för Greenpeace, på plats utanför Preem i Uppsala och Stockholm säger: 
– Mitt i en skenande klimatkris har Preem använt sig av fula knep och lagt miljontals kronor på att försöka få sin fossilverksamhet att framstå som en miljö- och klimatgärning. Sanningen är att Preem vill öka koldioxidutsläppen med en miljon ton, göra Preemraff i Lysekil till Sveriges enskilt största utsläppskälla och hindra Sverige från att leva upp till våra klimatmål. Det är oetiskt, otillåtet och oförsvarbart.

Gustav Martner, på plats på manifestationen i Göteborg och Lysekil, har en bakgrund i reklambranschen och har anlitats som expert på regulatoriska frågor kring digital marknadsföring. Han säger att Preems reklamkampanj är ett av de värsta exemplen på greenwashing han sett i Sverige.
– När vi började granska i detalj hur mycket Preem medvetet grönmålat, försökt förstärka konflikter mellan olika grupper i samhället och till och med anspelat på människors rädslor för krig blev jag chockad. Att ett företag har mage att göra så här och att ansvariga myndigheter inte stoppat dem är inte värdigt vår demokrati.

Övrigt:
Här hittar du bilder från manifestationen. Länken uppdateras under dagen.
Läs mer om Preems greenwashing här.
Läs Greenpeace anmälan här.
Här kan du se en film där vi förklarar Preems Greenwashing.