Tempelfjorden, Svalbard 2019 – Som en del i en kampanj för att skapa ett globalt skydd av våra hav har Greenpeace samarbetat med en grupp musiker för att spela in en iskonsert i norra Arktis. Musikerna, som kommer från Norge och Sverige, spelade ett stycke som heter Ocean Memories på instrument helt skulpterade från smältande is som de samlat in i Norra ishavet.

”Jag spelar vanligtvis trummor, så det här var första gången jag spelade på slagverk av is, och det var magiskt. Vi var tvungna att låta naturen bestämma, och ingen visste vad som förväntades, men resultatet blev fantastiskt, säger Maria Dahlin från Umeå som spelar slagverk av is under konserten.

Landskapet och kylan på minus 12 grader skapade spännande rytmer från klockspel, horn, slagverk och en cello, alla skapade helt i is. Verket “Ocean memories” skickar ett budskap till världens ledare om behovet av att skydda våra hav innan det är försent. Föreställningen ägde rum på isen i Tempelfjorden den 2 maj och videon och ljudfilerna släpps idag.

”Du måste behandla is med respekt, annars brister den. Vi borde göra detsamma med naturen ” säger Terje Isungset, som skapat musikstycket enbart för detta tillfälle.

Arktis går i år mot en rekordbrytande isförlust och i april i år var medeltemperaturen 8 grader över det normala. För att lyfta fram de många hoten mot våra hav och för att skapa uppmärksamhet runt förhandlingarna om ett uppkommande globalt havsavtal I FN är Greenpeace i Arktis på sin mest ambitiösa expedition någonsin: en nästan ett år lång resa från Nordpol till Sydpol.

“Vetenskapen är tydlig: våra hav är i kris. Men allt vi behöver är den politiska viljan att skydda dem. Under de kommande året förhandlar regeringar i FN om ett globalt havsavtal, “ett Parisavtal för haven”, som kan bana väg för skapandet av ett nätverk av havsreservat som skulle ge livet i haven en verklig möjlighet att återhämta sig. Detta är ett unikt tillfälle för regeringar att arbeta tillsammans och skapa friska hav som är vår bästa allierade mot ett förändrat klimat”, säger Frida Bengtsson, expeditionsledare för Greenpeace globala skeppstur.

Foto och video för press finns här.

Kontakt

Daniel Bengtsson, kommunikationschef Greenpeace Norden 070 300 95 10