Greenpeace annonskampanj mot Bolsonaro i New York

Som svar på Jair Bolsonaro’s kampanj “Brazil by Brasil” som skulle återupprätta landets rykte utomlands, lanserade Greenpeace en egen digital annonskampanj i New York för att belysa lögnerna och hyckleriet och visa vilken skada Bolsonaro’s politik orsakar miljön och urfolken. Den digitala annonsen visades i samband med Bolsonaro’s öppningstal för FN’s generalförsamling. Foto: Tracie Williams / Greenpeace

President Jair Bolsonaro förnekade miljökrisen och sa att Amazonas nästan är orört och att Brasilien har blivit ett säkrare land.

I hans öppningstal i FNs generalförsamling i New York under tisdagen 24 september valde Brasiliens president Jair Bolsonaro att fortsätta förvränga sanningen om situationen i Amazonas. I hans 30 minuter långa tal, attackerade Bolsonaro tre länder, ljög om hur verkligheten ser ut i landet, upprepade lögnen om konspirationsteorin om globalism, attackerade Brasiliens urfolk och kampanjade för sig själv. Han hävdade till och med att Brasilien hade blivit ett säkrare land – bara dagar efter det tragiska mordet på ett åttaårigt barn i Rio de Janeiro i en våldsam polisaktion.

“Presidenten ljög om miljön i sitt tal. Bolsonaro försökte övertyga världen om att han skyddar Amazonas trots att han monterar ner miljöpolitiken, förhandlar om urfolkens land med utländska gruvbolag och försvagar kampen mot miljöbrott. Under hans administration har bränder, skogsavverkning och våld ökat. För skogen och dess folk är Bolsonaro problemet, inte lösningen”, sa Marcio Astrini på Greenpeace Brasilien.

“Bolsonaro blev vald till president. Han äger inte Brasilien och han har inte fått fria händer att förstöra landet. Han förvränger begreppet suveränitet för att rättfärdiga förstörandet av Amazonas. Suveränitet handlar inte om att få göra (eller förstöra) vad du vill. Suveränitet handlar om att ha ett nationellt ansvar att säkerställa skyddet av Brasiliens största miljöarv”, säger Astrini.

Protester mot Bolsonaro i New York

Här är de största lögnerna i Bolsonaros tal:

Bolsonaro säger att man satsar på miljön och har nolltolerans för miljöbrott

 • Från januari till september, använde regeringen endast 7,5% av den reducerade budgeten till att bekämpa skogsavverkning och tillhörande miljöbrott såsom stöld av land och våld mot samhällen.
 • Under samma period sänktes miljöbudgeten med 28% jämfört med 2018. Organiserad brottslighet härjar ostört utan inspektioner och kontroll. Maffialigor som tjänar på skogsavverkning hotar skogen och människorna som bor där.
 • Med en minskning på 24% av IBAMAs (Brazilian Institute of the Environment and Renewable Natural Resources) budget finns det inte pengar nog att betala för fasta kostnader. 38% av budgeten för att förhindra skogsbränder och kontrollprogram har dragits in. Brasilien förlorar således förmågan att övervaka, inspektera och förhindra miljöbrott.
 • Budgeten för att hantera klimatförändringar är praktiskt taget noll. Neddragningen med 95% har haft allvarlig inverkan på program som ska förhindra skogsskövling och bränder, Brasiliens största källa till koldioxidutsläpp. 

“Amazonas är praktiskt taget orört”, sa Bolsonaro

 • Enligt INPE (National Institute for Space Research), har Amazonas yta minskat med 19% av dess ursprungliga utbredning.
 • Från januari till augusti 2019 har antalet varningar om skogsavverkningar ökat med 75% jämfört med samma period 2018. Och ser man enbart på Augusti 2019, var antalet avverkningsvarningar tre gånger högre och varningar om bränder ökade med 196,4% jämfört med samma månad 2018.
 • Forskare varnar för att avverkningen av Amazonas kommer nå en kritisk punkt där skogen kan förlora sin förmåga att återhämta sig och istället bli en avskogad savann.

Presidenten menar att bränderna var ett resultat av årets “väderförhållanden”

 • Sanningen är tvärtom! Enligt en studie av Amazon Environmental Research Institute (IPAM) var antalet sammanhängande dagar utan regn 2019 lägre än förra året. Ökningen av skogsbränder beror på ökningen av skogsavverkning.
 • Ökningen av bränder 2019 är det faktiska resultatet av en iscensatt rörelse, uppmuntrad av Bolsonaros tal och demonteringen av miljöpolitik.
 • Förekomsten av den så kallade “Fire Day” i år, där bönder och markägare i provinsen Pará planerade koordinerade bränder den 10 augusti är ett bevis på garanterad straffrihet. Trots att dessa planer rapporterades av media, vidtog regeringen inga åtgärder.

Bolsonaro är besatt av att upplåta urfolks mark för gruvdrift

 • Genom att se på en karta av urfolks mark i Brasilien med skogsskövlingsdata kan man se hur viktiga de är för att bevara skogen. Urfolken spelar en kritisk roll i att förhindra skogsskövling och klimatförändringar. Studier visar att i Brasilien är nivåerna av skogsskövling 11 gånger lägre i områden i Amazonas regnskog där urfolk bor jämfört med andra skogsområden.
 • The Brazilian Constitution från 1988 säkerställdes att urfolk ska ha rätt till sin sociala organisation, sedvänjor, språk, trosuppfattningar och traditioner och erkände dess rätt till marken de traditionellt bott på. 

Nu är det viktigare än någonsin att vi fortsätter pressa Brasiliens regering och visar Jair Bolsonaro att omvärlden ser vad som sker!

Och vi behöver DIN hjälp, gör din röst hörd tillsammans med oss och visa att DU står bakom ett stopp av förödelsen! 

Se och dela videon på Facebook – HÄR.

Skriv på vår namninsamling – över EN MILJON människor är redan med oss och VARJE RÖST räknas. Skriv under HÄR.