Århus, Denmark, 22 september 2021 Aktivister från Greenpeace blockerar just nu Danmarks största djurfoderfabrik i hamnen i Århus. Protesten är riktad mot köttproducenten Danish Crowns pågående kampanj där de påstår sig sälja klimatvänligt kött, samtidigt som de skadar både klimat och ekosystem genom sin import av soja, som odlas på skövlad skogsmark i Sydamerika.  

– Danish Crown jobbar hårt med att profilera sig själv och sina produkter som klimatvänliga. Detta är ett klassisk exempel på greenwashing. Danish Crown försöker lura konsumenterna att griskött är klimatsmart, när sanningen snarare är att den industriella köttproduktionen förstör klimatet och ekosystem världen över. Vi blockerar den här fabriken för att berätta sanningen om Danish Crowns delaktighet i att driva på klimatkrisen, säger Emma Pettersson, svensk aktivist.

Ett tjugotal aktivister blockerade under onsdagen transporter av soja från Danmarks största foderfabrik. Danish Crown är en av världens största exportörer av griskött med produkter som säljs i svenska matbutiker under namnet Tulip. Som en av världens ledande grisproducenter och sojaimportörer är företaget delaktigt i att avskogningen i Sydamerika nått nya rekordnivåer under 2021. 

– I Brasilien  och Sydamerika kan vi tydligt se hur våra skogar illegalt bränns ner för att skapa plantager för sojaodling. Genom att konsumera produkter som är kopplade till dessa grödor, såsom sojan eller djuren som matas med den, äter vi upp världens skogar, Rômulo Batista, kampanjledare för Amazonas, Greenpeace Brasilien.

Klättrare har under onsdagen spänt upp en 100 kvm stor banderoll med texten “Danish Crown slaktar Sydamerikas skogar” och på marken blockerar aktivister lastbilar med foder från att komma in i fabriken genom att kedja fast sig själva vid barrikader av trädstammar målade för att se ut som salamikorvar, en tydlig symbol för kopplingen mellan Danish Crowns massproduktion av kött och förstörelsen av skog och ekosystem i Sydamerika. 

– Medan Amazonas oersättliga skogar brinner, och urfolks liv äventyras fortsätter Danish Crown att föda upp miljontals grisar med foder från sydamerikanska sojabönor, vilket driver på krisen för klimatet och Sydamerikas skogar. Danish Crown slaktar skogarna i Sydamerika samtidigt som de försöker lura konsumenterna att tro att deras kött är en del av klimatlösningen. Det är oärligt och oansvarigt och försenar den nödvändiga omställningen till mer växtbaserad mat, säger Kristine Clement, kampanjledare för jordbruks- och skogsfrågor, Greenpeace Danmark.

Coop i Danmark har redan vägrat att marknadsföra produkter med etiketten ”Climate-Controlled Pig”, och efter Greenpeace klagomål till konsumentombudsmannen i Danmark har även Aldi och Lidl beslutat att inte sälja Danish Crowns kött med etiketten i sina butiker. Konsumentombudsmannen har därefter skickat klagomålet till danska veterinär- och livsmedelsverket. Danish Crown har dock hittills vägrat att dra tillbaka sin kampanj. Greenpeace agerar därför nu med ett krav på att Danish Crown omedelbart ska stoppa den vilseledande marknadsföringen av ”Klimatkontrollerad gris”.

Foto/video tillgängliga för media här:

Kontakt:

Emma Pettersson, aktivist, Greenpeace Sverige 070-262 87 19
Gustav Martner, aktivist och talesperson i marknadsrättsfrågor, 076-8346050

Kristine Clement, talesperson jordbruksfrågor, Greenpeace Danmark +45 5219 1291
Poul Bonke Justesen,
kommunikationsansvarig, +45 2629 4938