Nya siffror som forskningsinstitutet CREA tagit fram på uppdrag av Greenpeace visar att Sverige sedan Putins fullskaliga invasion av Ukraina importerat fossila bränslen från Ryssland till ett värde av fyra miljarder kronor.
Två månader med rekordstor import av rysk gas
Till skillnad från importen av olja som upphörde i september har leveranser av flytande fossilgas fortsatt under hela 2022 och pågår fortfarande. Trots ett riksdagsbeslut i form av ett tillkännagivande till regeringen den 19 maj om att helt avsluta Sveriges import av rysk energi har Sverige fortsatt att importera flytande fossilgas, till ett värde på närmare en miljard kronor sedan juni förra året. På årsdagen av krigsutbrottet väntas ännu en leverans av rysk gas till Nynäshamn, vilket gör att januari – februari 2023 troligen blir den tvåmånadersperiod då Sverige importerat mest rysk gas sedan kriget startade.
– Att fossilgas som finansierar Rysslands krig fortfarande tillåts flöda in till Sverige, ett helt år efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt. Riksdagen gav redan förra regeringen ett tydligt uppdrag att stoppa all import av rysk energi till Sverige och det är Ulf Kristerssons skyldighet att agera, säger Rolf Lindahl, ansvarig för energi- och finansfrågor på Greenpeace.
Leveranser på nästan en miljard kronor
I takt med att EU infört sanktioner mot rysk olja, kol och raffinerade petroleumprodukter har även den svenska importen av dessa avtagit. Leveranserna av rysk LNG till svenska hamnar har fortsatt efter invasionen och riksdagens tillkännagivande, och snarare ökat de senaste månaderna enligt den nya sammanställningen. Enligt CREA har åtta fartygsleveranser med omkring 89 tusen ton rysk fossilgas, till ett värde av närmare en miljard kronor, anlänt till Sverige sedan den 24 mars 2022.
– Regeringen kan förbjuda fartygen med rysk gas från att lasta av i Sverige, vilket skulle göra mycket för att strypa Sveriges finansiering av Putins krig i Ukraina. När den nuvarande regeringen satt i opposition var de drivande för att all svensk import av rysk energi skulle stoppas. Vi förutsätter därför att Ulf Kristersson agerar snabbt för att få ett stopp för de svenska gasimporter som finansierar den ryska krigsmaskinen, säger Rolf Lindahl.
Mer rysk gas till Nynäshamn imorgon
I morgon, exakt ett år efter att kriget inleddes, väntas ännu en last rysk gas ombord på LNG-fartyget Coral Energy till Nynäshamn. Denna leverans är inte inkluderad i statistiken från CREA. Det gör att omfattningen av den svenska importen av flytande fossilgas från Ryssland inte avtar utan snarare ser ut att öka under 2023 i jämförelse med 2022. Mycket talar också för att januari-februari 2023 kan bli den tvåmånadersperiod då Sverige importerat mest rysk gas sedan kriget startade.
Greenpeace har länge uppmärksammat Sveriges regeringar på dessa transporter och hindrade under en fredlig aktion i september förra året fartyget Coral Energy från att lägga till i Nynäshamn.
– Vi hoppas nu att detta blir sista gången vi behöver uppmärksamma regeringen på detta. Regeringen måste strypa den ryska gaskranen, att man ännu inte gjort det är ett svek mot befolkningen i Ukraina som lider under Rysslands anfallskrig, avslutar Rolf Lindahl.
Mer information:
Ladda ner Greenpeace rapport om importen av fossila bränslen från Ryssland till Norden sedan invasionen av Ukraina
Kontakt:
Rolf Lindahl, ansvarig energi- och finansfrågor, 070-397 58 70
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, 070-271 64 37