Enligt en artikel i BBC har Förenade Arabemiraten i egenskap av sitt ordförandeskap under COP28 planerat att använda sin roll i klimattoppmötet för att sälja olja och gas. Greenpeace kommenterar.

Kaisa Kosonen, politisk samordnare på Greenpeace International:

– Om påståendena stämmer är det fullständigt oacceptabelt och en stor skandal. Klimattoppmötets ledare borde fokusera på att utveckla lösningar på klimatkrisen på ett opartiskt sätt, inte tvärtom gynna fossila bränslen. Det här är precis den sortens intressekonflikt som vi befarade när en vd för ett oljebolag tilldelades rollen att leda COP28.

– Om ordförandeskapet vill bygga upp förtroende är det bara möjligt genom handling. Det innebär att arbeta för en global överenskommelse för en rättvis utfasning av fossila bränslen i linje med vetenskapen, samt att arbeta för att utsläpparna ska betala för de skador och förluster de har orsakat. Det skulle göra årets COP historiskt och det är precis vad världen väntar spänt på.

– Vi har alla lösningar vi behöver för en övergång till ett förnybart energisystem, men det kommer inte att ske snabbt nog om regeringar misslyckas med att fasa ut fossila bränslen. COP är en möjlighet att säkra vår framtid snarare än att teckna företagsaffärer som eldar på klimatkrisen. Vi pratar om världens mest kraftfulla forum för att förhindra det största hotet mot mänskligheten, och Greenpeace uppmanar ordförandeskapet att agera därefter.

Kontakt

Greenpeace International Press Desk
[email protected]
+31 (0) 20 718 2470 (available 24 hours)