Idag presenterade regeringen utredningen om finansieringsmodeller för ny kärnkraft. Bakgrunden är att de 400 miljarder som regeringen redan avsatt till ny kärnkraft i form av kreditgarantier inte räcker för att någon ska vilja bygga. Utredningen föreslår en modell för hur ytterligare direkta subventioner till eventuell ny kärnkraft i Sverige ska kunna tillföras. Här kommenterar Rolf Lindahl, talesperson för energi- och finansfrågor på Greenpeace, utredningen.
– Den borgerliga regeringen vill alltså införa en ny skatt som alla elkonsumenter tvingas betala för att kunna realisera sin märkliga fixering vid att bygga ny kärnkraft. Det saknar logik att subventionera fram en belagt dyrare energikälla, speciellt när den kommer med större risker för liv och hälsa, och tar längre tid att bygga än andra kraftslag. Det är fullt möjligt att bygga ett hållbart, modernt och 100 procent förnybart elsystem. Denna nya atomskatt borde därför omgående slutförvaras i Rosenbads bergrum för dåliga idéer.
– Om regeringen går vidare med utredningens förslag skulle det innebära ett historiskt avsteg från den tvärpolitiska samsyn som länge funnits i Sverige om att ny kärnkraft inte ska subventioneras. Vind- och solenergi är redan mycket billigare och snabbare att bygga än kärnkraft, dessa kan byggas utan subventioner och här finns redan en investeringsvilja.
– Den föreslagna modellen betyder att staten tar en stor kostnad för att underlätta specifikt för kärnkraft vilket oundvikligen kommer att tränga ut investeringar i förnybar elproduktion som annars skulle ha gjorts. Eftersom kärnkraftsprojekt lider av kroniska kostnadsökningar är det stor risk att detta blir ett finansiellt slukhål för skattebetalarna och elkonsumenterna.
– Det viktigt att komma ihåg att alla jämförbara reaktorbyggen har dragits med enorma förseningar och kostnadsökningar. Tumregeln är att kostnaderna blir minst dubbelt så stora i jämförelse med de ursprungliga kalkylerna. Därför är utredningens exempel som presenterades på presskonferensen “där det går riktigt illa” och kostnaderna endast ökar med 50 procent inte realistiskt.
Kontakt:
Rolf Lindahl, Talesperson för energi- och finansfrågor, 070-3975870