Greenpeace Norden har inlett fredsaktioner till havs mot supertankers lastade med olja och gas på väg från Ryssland genom Östersjön.  Aktivister från Sverige, Danmark, Norge och Finland protesterar mot att olja och gas från Ryssland fortsätter finansiera kriget i Ukraina. I dag lade sig 15 aktivister i kajaker och gummibåtar i vägen för den 250 meter långa supertankern SFC Baltica med budskapet “Oil Fuels War”, simmande aktivister befann sig även i vattnet framför fartyget. Igår försökte aktivisterna med liknande metoder få supertankern Waikiki att stoppa eller vända om.

Greenpeace kräver att Sverige och EU stoppar all import av fossila bränslen från Ryssland och fasar ut användningen av all olja och fossilgas och satsar på att massivt reducera energi- och resursanvändningen.

Aktivister från Greenpeace Norden genomför fredsaktioner i Östersjön mot supertankers med fossila bränslen från Ryssland. Här framför supertankern Waikiki Foto: Will Rose/Greenpeace

– Samtidigt som folket i Ukraina får utstå ett enormt lidande och människor som protesterar för fred i Ryssland riskerar stränga straff, fortsätter rysk olja och gas att skeppas till europeiska hamnar och bidrar till Putins krigskassa. Om Europa vill stå upp för fred måste vi också omedelbart stoppa importen av rysk olja och gas, och snabbt fasa ut alla fossila bränslen, säger Kajsa Falk, Greenpeaceaktivist från Göteborg som deltar i fredsaktionerna.

Europa spenderar upp till 285 miljoner dollar om dagen på importen av rysk olja, vilket finansierar Putins krig i Ukraina. De supertankers som hittills konfronterats i Östersjön är den grekiskägda Waikiki lastad med ca 100 000 ton rysk råolja på väg mot Rotterdam och idag SFC Baltica, som ägs av det ryska bolaget Sovcomflot, lastad med 85 000 ton olja från Ryssland på väg mot Antwerpen. 

Greenpeace lanserade förra veckan ett twitterverktyg – Russian Tanker Tracker – som spårar oljetankers som lämnar Ryssland. Sedan kriget i Ukraina startade har minst 189 supertankers med olja och gas som lämnat Ryssland, varav minst 88 haft destinationer inom Europa. Trots att flera länder förbjudit ryska fartyg att anlända så fraktas fortfarande ryska fossila bränslen till Europa ombord på tankfartyg med annan flagg. 

– Enda sättet att säkra vårt samhälle från omedelbara och framtida hot är att bryta vårt fossilberoende och drastiskt minska mängden resurser och energi vi använder. Vi behöver bygga upp trygga, samhällssystem som utgår från vad vad människor och ekosystemen behöver, inte låta oligarker och maktmissbrukare förstöra våra samhällen, säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige.

Supertankers som fortsätter leverera rysk olja och gas är redan ett kontroversiellt ämne och en växande skara organisationer tar nu avstånd från dessa transporter internationellt. Greenpeace i Frankrike konfronterade nyligen en rysk tanker med fossilgas och aktivister från Greenpeace i Tyskland målade “No Coal” and “No War” på ett fartyg med 100 000 ton rysk kol ombord när det var på väg in till Hamburg. Hamnarbetare i Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och nu senast i Sverige har redan fattat beslut om att inte lossa tankfartyg som kommer från Ryssland.

Ryssland är den största leverantören av fossila bränslen till Europa. Omkring 40% av EU:s olje- och gasimporter och nästan hälften av all import av kol kom under 2019 från Ryssland. EU importerade under 2020 energi från Ryssland till ett värde av över 60 miljarder Euro

Bilder och video från fredsaktionerna publiceras
här

Kontakt:

Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige,  070 301 25 34
Daniel Bengtsson, Kommunikationschef Norden, 070 300 95 10

Aktivister från Greenpeace Norden genomför fredsaktioner i Östersjön mot supertankers med fossila bränslen från Ryssland. Foto: Will Rose/Greenpeace