Bryssel – Idag röstade ledamöterna i Europaparlamentets ekonomi- och miljöutskott ned kommissionens förslag att inkludera fossil gas och kärnkraft i EU:s så kallade taxonomi för hållbara investeringar. Kritiken mot förslaget har växt kraftigt sedan Rysslands krig mot Ukraina inleddes, då både fossilgas och kärnkraftsteknik är en stor inkomstkälla för Putin, och dagens omröstning är ett stort bakslag för kommissionen.

Protest vid riksdagen våren 2022 för att få Svenska regeringen att stoppa import av rysk fossil energi

– Idag stod ledamöter från Europaparlamentet upp för Ukraina genom att rösta emot förslaget att gynna Putins krigskassa med mer pengar. Efter mer än 100 dagar av detta förödande krig måste Europaparlamentet nu en gång för alla förkasta greenwashingen av fossil gas och kärnkraft, som är långt ifrån hållbart, säger Rolf Lindahl, kampanjledare från Greenpeace.

76 parlamentsledamöter från ekonomi- och miljöutskotten röstade emot greenwashingen av gas och kärnkraft, med 62 röster för och 4 nedlagda.

I början av juli genomförs den slutliga omröstningen i Europaparlamentet. Om 353 av parlamentets ledamöter stödjer betänkandet från utskotten, kommer kommissionens förslag att klassa fossilgas och kärnkraft som hållbart att falla.

För mer information, kontakta:

Rolf Lindahl, kampanjledare Greenpeace Sverige
070-397 58 70, [email protected]