Oslo, Norge – Internationella aktivister och miljöorganisationer samlades utanför det norska Stortinget på tisdagen när omröstningen om att godkänna öppningen för djuphavsgruvdrift antogs. Mot massiv kritik från forskare, fiskeriorganisationer och det internationella samfundet går Norge nu officiellt framåt med det planerade öppnandet av arktiska vatten för en mycket kontroversiell gruvindustri.

”Detta är en potentiell katastrof för havet och skamligt för Norge. Den norska regeringen ignorerar inte bara hundratals kritiska forskare, utan åsidosättander också internationella åtaganden för haven och miljölagstiftning. Genom att öppna upp för djuphavsgruvdrift har Norge förlorat all trovärdighet som en ansvarsfull havsnation, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge.

På tisdagen röstade det norska Stortinget officiellt för att öppna havsbotten mellan Svalbard och Jan Mayen för djuphavsgruvdrift. Men det handlar i första hand om att öppna för letning och de första utvinningstillstånden kommer fortfarande att behöva godkännas i det norska Stortinget, vilket innebär att kampen mot gruvdrift på havsbottnen fortsätter.

De norska planerna på djuphavsgruvdrift har mötts av starka reaktioner från det internationella samfundet. EU-kommissionen har uttryckt stark oro över dess miljöpåverkan. 119 europeiska parlamentariker har skrivit ett öppet brev till sina norska kollegor och bett dem att stoppa öppningsprocessen, och mer än 800 havsforskare har krävt en paus i djuphavsgruvdrift globalt.

Foton och video kan hämtas här från Greenpeace Media Library.

Kontakter:
Daniel Bengtsson, presskontakt, Greenpeace Norden:
[email protected], +46 70 300 95 10