Norska havet, 3 augusti 2024. Greenpeace och ett team av valforskare har rest till det område som Norge nyligen har öppnat för gruvdrift på havsbotten för att undersöka marina däggdjur som kan påverkas av den nya kontroversiella industrin. Efter en dags undersökningar har de redan observerat vad som förmodligen är fyra olika grupper av kaskeloter i ett av de föreslagna licensområdena.
Kaskeloten är den största av alla tandvalar, och bland de valar som dyker djupast, ner till minst 2 000 meter djup, där de jagar bläckfisk och andra arter av djuphavsfiskar.
– Det är slående resultat. Vi har rört oss längs ryggen av ett brant undervattensberg och förväntade oss därför att göra några observationer på hydrofonerna, men inte i denna skala. Vi har hört kasleoter på undervattensmikrofonen hela dagen. Minst en av grupperna var mitt uppe i jakten på mat, och det är tydligt att området har stor betydelse för kaskelotbeståndet i Nordatlanten, säger Kirsten Young, från University of Exeter, forskningsledare för expedition.
Greenpeace har seglat genom området som kallas Vøringsutstikkeren, där man har upptäckt manganskorpor, som vissa gruvbolag är intresserade av att utvinna på den norska kontinentalsockeln.
– Detta är unika, orörda naturområden, som är hem för ett rikt djurliv. Vi vet otroligt lite om vilka konsekvenser gruvdrift på havsbotten kan få för havsmiljön, både i djuphavet och längre upp i vattenpelaren. Med den norska regeringens satsning på gruvdrift på havsbotten riskerar vi att förstöra dessa ekosystem innan forskarna hinner förstå dem. Det är forskningsfientligt, oansvarigt och motsatsen till vad vi behöver mitt i en pågående kris för både havet och klimatet, säger Haldis Tjeldflaat Helle, talesperson ombord på Witness i Norska havet.
Den norska regeringen skickade ut ett remissförslag för den första omgången för tillstånd för utvinning av havsbottenmineraler den 26 juni 2024. Förslaget omfattar 386 block och den sammanlagda ytan av alla block motsvarar en yta som är dubbelt så stor som Danmark.
Karta: Sokkeldirektoratet
Om expeditionen till gruvområdet i Arktis
- Expeditionen genomförs ombord på Greenpeace segelfartyg SY Witness, med ett team på 12 personer, inklusive besättning, forskare och aktivister från Greenpeace Norden och Greenpeace Tyskland
- Projektet består av audiovisuell kartläggning, där en undervattensmikrofon används för att identifiera ljud från olika valarter. Dessutom genomförs visuella observationer från däck.
- Expeditionen kommer att segla genom gruvområdet upp till Longyearbyen, och räknar med att anlända till Svalbard den 12 augusti.
Följ expeditionen på denna interaktiva karta