Den andra juni så anmälde Greenpeace Preems systematiska påverkanskampanj som bland annat setts i Expressen, Dagens Nyheter och på Youtube till Konsumentverket och Reklamombudsmannen. Nu har Konsumentverket, efter att ha granskat Greenpeace anmälan, öppnat ett tillsynsärende mot Preem.

– Med tanke på att Preem lovade Konsumentverket att vara försiktigare med sin miljöargumentation sist de hade ett tillsynsärende mot sig, så var detta väntat. Vi hade dock velat se ännu kraftigare åtgärder från Konsumentverket med krav på ett omedelbart stopp för Preems greenwashing. Såvitt vi kan se ligger Preems vilseledande enheter fortfarande ute på nätet och ställer till med skada på marknaden för de seriösa bolag som erbjuder miljömässigt vettiga alternativ till fossila bränslen, säger Gustav Martner, talesperson i reklam- och marknadsrelaterade frågor på Greenpeace.

Över 12 000 personer har skrivit under Greenpeace anmälan till Konsumentverket och uppmanat Konsumentombudsmannen, Cecilia Tisell, att stoppa Preems greenwashing. 

– Engagemanget i den här frågan har är väldigt stort. Det verkar som om många är trötta på den skamlösa greenwashing som flödar ut från svenska marknadsavdelningar.

Greenpeace activists stand outside Preem gas stations in Gothenburg. The activists are protesting against the planned expansion of Preem’s oil refinery, and highlighting the systematic green-washing Preem has made to promote themselves as more climate friendly than they are.

Frågan om Preem ska kunna expandera sitt oljeraffinaderi ligger nu på regeringens bord. Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige, menar att det borde vara ett enkelt beslut för regeringen att stoppa expansionen:

– Sverige har en klimatlag, ett klimatpolitiskt ramverk, klimatpolitiska rådet och nu även ett klimatkollegium som ska styra och vägleda alla regeringens beslut. Det finns en stark opinion i frågan och människor är djupt oroade över klimatkrisen. Det vore helt orimligt att regeringen då skulle tillåta en expansion av ett oljeraffinaderi, säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige.

Övrigt:
Läs mer om Preems greenwashing här
Se vår film om Preems greenwashing här
För bild-och filmmaterial om Preem, samt pressbilder, klicka här.

Boka en Greenspeaker

Vill du höra mer om Greenpeace jobbar? Boka ett föredrag från en av våra engagerade Greenspeakers!

Engagera dig