Atlanten, Kanarieöarna –  Klimataktivister från Turkiet, Argentina, USA och Storbritannien har tagit sig ombord på ett lastfartyg som transporterar en helt ny oljeplattform som ska möjliggöra för Shell att utvinna mer olja i Nordsjön.

Aktivisterna tog sig ombord på det 51 000 ton tunga fraktfartyget nordväst om Lanzarote, från gummibåtar som sjösattes från fartyget Arctic Sunrise, och de har med sig tillräckligt med förnödenheter för att kunna ockupera plattformen i många dagar.

Vi måste stoppa dessa företag från att borra efter mer fossila bränslen, och börja tvinga dem att betala för skadorna de orsakar. När Shell utvinner mer olja orsakar det en våg av död och förödelse runt om i världen, med värst påverkan på de människor som har gjort minst för att orsaka klimatkrisen, säger Yeb Saño, aktivist ombord på Arctic Sunrise och tidigare huvudförhandlare för Filippinerna vid de globala klimatförhandlingar.

Plattformen, en så kallad FPSO, som aktivisterna nu befinner sig på, är Shells första helt nya bemannade plattform i Nordsjön på 30 år. Vid maxproduktion förväntas den producera motsvarande 45 000 fat olja per dag, och Shell har även indikerat att plattformen skulle kunna öppna upp ytterligare områden i Nordsjön för prospektering.

Shell har redan gjort mångmiljardvinster under 2022, särskilt på grund av att energipriserna drivits upp av Putins krig i Ukraina, och den här veckan förväntas oljejätten tillkännage ytterligare miljardvinster när de släpper sin fjärde kvartalsrapport den 2 februari. Dagens protest kommer bara några veckor efter att Wael Sawan tog över som Shells nya vd.

Bilder och video från aktionen här:

Kontakt

Daniel Bengtsson, kommunikationschef Greenpeace Norden
+ 46 70 300 95 10
[email protected]

Emily Davies, Greenpeace global pressansvarig
+44 7870 260 213
[email protected]