Under tre dagar har regeringen anordnat ett stort skogsmöte i Skellefteå för EU:s skogsdirektörer. Inför mötet har Greenpeace och flera andra miljöorganisationer varnat för att regeringen och skogsindustrin använder mötet till att grönmåla svenskt skogsbruk. För att skogsdirektörerna inte ska falla för en felaktig bild av hur svenskt skogsbruk ser ut, konfronterar flera aktivister från Greenpeace idag direktörerna under en busstur till ett skogsparti utanför Skellefteå, ledd av bland annat Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

– Under det här skogsmötet har det bara varit 2 av 14 punkter som handlat om kommande EU-lagstiftning. Resten av de tre mötesdagarna har handlat om att på olika sätt berätta om hur bra och hållbart svenskt skogsbruk är, men detta är en falsk berättelse. Ta den här bussresan som exempel, den går till ett skogsparti utanför Skellefteå, men det finns flera kalhyggen och värdefulla skogar som hotas av avverkning runtomkring som direktörerna inte får se. Därför är vi här och konfronterar skogsbesöket, säger Carl Schlyter, talesperson i skogsfrågor på Greenpeace.

Mötet i Skellefteå är EU:s “Forest directors meeting” som i år organiseras av regeringen i kraft av sitt ordförandeskap i EU. Under mötet, som inleddes av landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), har EU:s skogsdirektörer fått lyssna på dragningar från Skogsstyrelsen och svensk skogsindustri samt besöka olika trähus i Skellefteå. Idag har de även fått åka med på en bussresa till olika noga utvalda skogar strax utanför Skellefteå som ska förmedla bilden som regeringen och skogsbranschen vill visa upp.

Det är detta studiebesök till skogen som aktivister från Greenpeace, tillsammans med representanter från samebyar och lokalbor kritiska mot svenskt skogsbruk, nu konfronterar på plats. 

– Vi kan inte stå tysta och se på när regeringen och skogsindustrin försöker grönmåla svenskt skogsbruk och påverka EU:s skogsdirektörer på ett sätt som riskerar att svika EU:s, klimatarbete, miljömål och invånare. Det som skogsdirektörerna får höra här om att det gynnar klimatet att avverka skog stämmer inte, säger Carl Schlyter.

Konfrontationen i skogen är en fortsättning på flera dagars protester från ett stort antal organisationer som pågått under mötet. Med i skogen för att prata med de tillresta skogsdirektörerna var även renskötaren Leif Lundberg från Maskaure Sameby som själv har bevittnat hur den lavrika skogsmarken minskat med 70 procent de senaste 60 åren.

– Jag vill att de Europeiska skogsdirektörerna som har kommit hit förstår hur katastrofal den svenska skogsmodellen har varit för renskötare och samerna. Det är knappt så det går att bedriva renskötsel nu när lavskogarna som renarna är beroende av försvinner och kalhyggena breder ut sig. Svenskt skogsbruk är verkligen inget att beundra eller ta efter. Ska vi kunna ha någon naturbetesbaserad renskötsel över huvud taget så måste det bli ett stopp på det storskaliga kalhyggesbruket, säger Leif Lundberg

Greenpeace har även erbjudit skogsdirektörerna till alternativa bussturer till närliggande kalhyggen och plantager för att ge en mer sanningsenlig bild av hur svenskt skogsbruk kan se ut i verkligheten.

– Vi visar verkligheten, att i Sverige lägger man kalhyggen precis intill varandra så att de tillsammans blir enormt stora, att vi hugger mitt under rödlistade fåglars häckningssäsonger och tillåter invasiva arter i miljömärkta skogar. Det görs oftast inte i andra länder, och att det görs i Sverige har möts av förvåning bland de direktörer vi mött och visat upp detta för, säger Carl Schlyter.

Se även relaterad debattartikel i Aftonbladet 

Foto och video från Greenpeace aktiviteter i Skellefteå, publiceras löpande

Kontakt:
Carl Schlyter, talesperson i skogsfrågor på Greenpeace 070 234 13 57

Ludvig Tillman,
kommunikationsansvarig
070-2716437