Greenpeace har tillsammans med Skogsupproret sedan i helgen varit närvarande i de omstridda skogarna på Ohredahke samebys marker i Västernorrland och Jämtland. Tillsammans håller organisationerna ögon på de värdefulla skogarna i trakterna, specifikt de centrala renbetesmarker som SCA sedan i fredags inte längre har det samtycke som krävs för att avverka. Trots att SCA nu saknar samtycke har bolaget fortsatt att avverka i dessa områden. Greenpeace och Skogsupproret har under veckan upptäckt och avbrutit två av av SCAs samtyckeslösa avverkningar.

– Det är tragiskt att vi ska behöva vara här och hålla koll på att SCA inte hugger ner skog utan samtycke. Enligt FSC-certifieringen måste SCA ha samtycke från berörd sameby för att avverka skog där samisk renskötsel bedrivs. När vi stoppade den första avverkningen i måndags hade vi förståelse för att informationen inte hunnit spridas inom SCA, men att bolaget sedan fortsatte och skickade vidare maskinerna till ett annat områden som inte heller hade samtycke är oacceptabelt och nonchalant, säger Karolina Carlsson, talesperson i skogsfrågor för Greenpeace.
Det var i fredags som Ohredahke sameby drog tillbaka sitt samtycke för SCA att avverka på samebyns centrala renbetesmarker, de så kallade kärn- och nyckelområdena, där SCA avverkningsanmält områden på totalt 4900 hektar. Senare på kvällen avslöjades också ett konstnärligt och kulturellt samarbete mellan konstnären Britta Marakatt-Labba, Greenpeace och Göteborg Film Festival för att skydda samebyns skogar genom att värdefulla konstverk gömts i trädtopparna. En livestream på ett av konstverken visas i en biosalong under festivalen där besökarna kan larma om något skulle hända i skogen.
Skogsupproret som är med och bevakar skogarna på Ohredahke samebys marker har, precis som Greenpeace, länge arbetat för att skydda värdefull skog med höga naturvärden genom fredlig aktivism. Organisationen har också ett fokus på att stötta lokalbor i olika delar av landet som vill skydda värdefull skog.
– För oss handlar detta både om att skogsbolag som SCA måste bli bättre på att respektera urfolksrätten och att vi vill göra allt vi kan för att skydda dessa värdefulla skogar. Om skogsbolagen fortsatt får göra som de vill i Sverige kommer det snart bara vara i naturreservaten som det finns några gamla skogar med höga naturvärden kvar. Den utvecklingen kan vi inte bara stå och se på utan att försöka göra något åt, säger Sofia Olsson, talesperson för Skogsupproret.
Imorgon kommer SCA hålla en presskonferens där de presenterar resultaten från sin senaste kvartalsrapport.
– För SCA är skog kanske bara siffror och pengar, men i verkligheten är ju skogen så mycket mer än så. Utan en omställning mot ett skonsammare naturnära skogsbruk kommer det snart varken finnas några riktiga naturskogar eller renskötsel kvar. SCA har råd att respektera urfolk och naturens gränser, säger Karolina Carlsson.
Övrigt material:
Brevet från Ohredahke sameby till SCA där de drar tillbaka sitt samtycke
Pressmeddelande, från i fredags i samband med att Ohredahke sameby drog tillbaka samtycket för fler avverkningar och konstsamarbetet med Britta Marakatt-Labba avslöjades på Göteborg Film Festival.
Foto- och videomaterial:
Bilder från i måndags när en av SCAs avverkningar utan samtycke stoppades
Övrigt bild- och videomaterial, konstverken i skogen, talespersoner, renar, mm.
Vittnesmål från renskötare i Ohredahke sameby

Kontakt: För mer information och intervjuer med talespersoner för Greenpeace, Ohredahke sameby eller Skogsupproret, kontakta:
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig Greenpeace, 070-271 64 37