Greenpeace tyytyväinen osakkaiden lähtöön Fennovoimasta

Ydinvoima riski sekä ilmastolle että sijoittajille

Lehdistötiedote - elokuu 29, 2012
S-ryhmän, Atrian, Omyan, Outokummun Energian, Leppäkosken Sähkön ja Lankosken Sähkön luopuminen Fennovoiman ydinvoimahankkeesta on osoitus siitä, että ydinvoima on myös taloudellinen riski sen lisäksi, että se estää nopean siirtymisen uusiutuvaan energiaan.

5. maaliskuuta 2012

Greenpeacen aktivistit muistuttavat ydinvoiman riskeistä Fennovoiman pääkonttorin edessä Helsingissä. He vaativat tiukempaa ydinvastuulakia, sillä Fennovoiman suurimmalla osakkeenomistajalla, energiajätti E.ON:lla, ei ole mitään vastuuta Pyhäjoelle suunnittelusta ydinvoimalasta. © Greenpeace / Patrik Rastenberger

 

Viimeksi Fukushiman ydinvoimakatastrofi osoitti, että ydinonnettomuuden uhka on kohtuuton riski ihmisille ja luonnolle. Ydinvoima on sen lisäksi myös välillisesti riski ympäristölle. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi fossiilinen energia on korvattava nopeasti uusiutuvalla energialla.

Ydinvoimahankkeet ovat liian hitaita ja epävarmoja energiantuotannon rakenteen muuttamiseksi. Olkiluoto 3:n myöhästyminen vähintään kuudella vuodella ja ydinvoimaloiden sulkeminen teknisten ongelmien takia esimerkiksi Belgiassa ovat osoituksia siitä, että energiantuotannon rakentaminen ydinvoiman varaan on vaarallinen hanke.

Ydinvoimahankkeita ei ole saatu missään vapailla sähkömarkkinoilla käynnistymään yksityisellä rahoituksella. Luottoluokituslaitokset alentavat usein ydinvoimaan investoivien yhtiöiden luottoluokitusta. Fennovoima-hankkeen takana oleva suurin omistaja E.ON on aiemmin tänä vuonna luopunut vastaavasta hankkeesta Iso-Britanniassa.

”Greenpeace on seurannut ydinvoimahankkeita ympäri maailman, ja Fennovoiman osakkaiden irtautuminen vahvistaa käsitystämme siitä, ettei Pyhäjoenkaan hankkeella ole edellytyksiä toteutua”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

”Ydinvoimahankkeista vapautuminen antaa mahdollisuuden vihdoinkin investoida myös Suomessa turvalliseen uusiutuvaan energiaan. Olemme jo riittävän pitkään hirttäytyneet vaaralliseen ja vanhanaikaiseen virheeseen, nyt on uuden rakentamisen aika”, Härkönen jatkaa.

Lisätietoja:
Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202

Aiheet