Hjälp oss stoppa utsläpp av GMO i naturen!

Tack så mycket alla ni 3651 som skickade brev till jordbruksministern och miljöministern om att förbjuda odling av kemiföretaget BASF: s  genförändrade potatis, som andra länder valt att göra.

Vi lyckades under tre veckors tid förhindra sättningen av den genförändrade potatisen. Nu är tyvärr den sista potatisen satt men kampen fortsätter .

Vi  kommer att fortsätta arbeta för ett   ekologiskt jordbrukssystem som säkerställer friskt jordbruk och sund mat idag och imorgon.  Sverige har stor potential att bli ett  GMO-fritt land.

En majoritet av svenskarna vill inte ha genmodifierade grödor. När vi har informerat på gatorna och knackat dörr i Norrbotten har motståndet mot GMO och stödet för det vi gör varit mycket stort. Det borde de ansvariga ministrarna lyssna på.

Sverige har som ett av de första länderna inom EU tillåtit kommersiell odling av Amflora, som ägs av det tyska kemiföretaget BASF. Italien, Österrike, Ungern, Luxemburg och Grekland har istället förbjudit odling av potatisen. Förbuden har införts eftersom försiktighetsprincipen alltid gäller för genmodifierade grödor enligt EU-lag och för att ett EU-direktiv slagit fast att GMO med antibiotikaresistenta gener skulle fasats ut till 2004.

Det finns många skäl för Carlgren och Erlandsson att följa de länder som redan förbjudit odlingen av Amflora och se till att detta är sista gången genmodifierad potatis sätts i svenska åkrar.

 

Tack för att du tittade in här!