Våra fartyg

Våra fartyg går i bräschen i kampen för att skydda planeten. Ofta på avlägsna platser, där brott mot naturen annars kan fortsätta utan vår kännedom.

Se var våra fartyg är i realtid

Läs mer om alla våra fartyg

Rainbow Warrior

Hon har utmanat miljöbrott, evakuerat befolkningen från en radioaktivt förorenad ö i Stilla havet, gett nödhjälp till offren för tsunamin i Sydostasien 2004, och seglat mot valfångst, krig, global uppvärmning och andra brott mot miljön i hela världen. I sin kamp har hon blivit rammad, bombad och varit föremål för alla tänkbara hot, men en regnbåge kan inte sänkas.

Greenpeace har seglat under namnet Rainbow Warrior sedan 1978. 1985 sänktes Rainbow Warrior i Nya Zeeland av fransk underrättelsetjänst för att stoppa Greenpeace protester mot ett planerat atombombtest. En Greenpeace-fotograf miste livet i attacken. Efter att Rainbow Warrior sjönk i denna attack har vi haft flera segelbåtar som heter Rainbow Warrior. Dagens Rainbow Warrior III har seglat runt världens hav i miljöns tjänst sedan 2011.

Arctic Sunrise

Designad som en isbrytare, har Arctic Sunrise besökt fantastiska miljöer på de kallaste platserna på jorden. Arctic Sunrise har varit en del av Greenpeace-flottan sedan 1995, då hon gjorde sin första resa till Nordsjön för att dokumentera föroreningar orsakade av oljaplattformar. Sedan dess har han varit över hela världen, från Kongo och Amazonas till Arktis och Antarktis för att bedriva vetenskaplig forskning och protesterar mot miljöbrott.

The Witness

The Witness är det nyaste och grönaste fartyget i Greenpeace-flottan.
Med sin längd på 22,5 meter är den också den minsta, och tack vare sin lyftbara köl och roder klarar den att navigera på grunt vatten dit större fartyg inte kan nå.
Byggt 2003 i Sydafrika och tidigare känt som Pelagic Australis, lanserades Witness under Greenpeace flagga 2021 och började sina första kampanjer i början av 2022 efter en ombyggnad som inkluderade förbättringar som solpaneler, vindturbiner och ett optimerat energisystem.

Esperanza

I över 20 år, fram till sin pensionering i slutet av 2021-2022, var Esperanza det största och snabbaste fartyget i Greenpeace-flottan. Byggt 1984 i Gdansk, Polen, förvärvades det tidigare ryska brandkårsfartyget av Greenpeace 2000 och utförde insatser både mot valfångst, kärnkraftstransporter och illegalt fiske, samt var en bas för vetenskaplig forskning. Dess höga hastighet och isklassning innebar att den också användes vid flera polarexpeditioner.