Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

10 saker du kan göra för haven

Sida - 26 mars, 2014
Utan haven skulle det inte finnas något liv på jorden. De hjälper till att skapa den luft vi andas, styr vårt väder och är hem för svindlande 80 procent av allt liv på jorden. Nu vet vi att allt vi människor gör också påverkar våra hav, så här är några enkla saker du kan göra för att de inte ska ta onödig skada.

1. Håll lite koll på vad du äter!

Watch what you are eating

Undvik att köpa fisk och skaldjur som kommer från bestånd som är överfiskade eller fångade med destruktiva fiskemetoder. WWF har en fisklista och även Naturskyddsföreningen

Kräv att din livsmedelsbutik säljer hållbar tonfisk. Titta efter tonfiskburkar med  KRAV, ASC och MSC.

Prata med personalen om du hittar hotade arter på menyn eller i fiskdisken.

2. Använd mindre plast så är risken mindre att den hamnar i havet

Use less plastic

Till exempel kan du dricka kranvatten i flergångsmugg eller ta med din favoritmugg till kaféet. Använd återanvändbara matbehållare, shoppingpåsar and picknick-grejer. Återanvänd och återvinn så mycket du kan. 

3. Dra ner på din energikonsumtion

Use less plastic

Vi måste använda mindre fossila bränslen för att hejda effekterna av klimatförändringarna och försurningen av våra hav. Lämna bilen hemma så ofta du bara kan.  Tänk på din energianvändning hemma och på jobbet, byt till lågenergilampor och se till att inte ha en massa teknik på standby-läge, det är bättre att stänga av dem helt.

4. Håll stranden ren!

Use less plastic

Det borde ju vara självklart att inte kasta sitt  skräp på stranden eller i havet. Var med på strandstädardagar, eller ordna din egen. Om du är rökare, använd en askkopp och spola inte ner fimpar i toaletten. 

5. Var en ansvarstagande resenär

Use less plastic

Välj ett resmål som stödjer marina reservat. Försök alltid hitta det mest miljövänliga alternativet och minska ditt koldioxidutsläpp genom att flyga så lite som möjligt.  Köp inte korallsmycken, hårspännen av sköldpaddskal eller produkter gjorda av haj eller andra hotade marina arter.   

6. Köp inte hem gifterna!

Use less plastic

Det spelar ingen roll om du bor långt från havet, avloppsvattnet kommer förr eller senare att hamna där.  Använd biologiskt nedbrytbart tvättmedel, och trädgårds- och hushållsprodukter fria från miljlögifter. Man kommer långt med enkla ingredienser som vinäger, bikarbonat och citron!

7. Var en havsvänlig husse eller matte.

Use less plastic

Spola aldrig ner kattsand i toaletten och håll utkik efter miljömärkt kattmat.

8. Bli en havskämpe och försök påverka beslutsfattare

Use less plastic

Lär dig mer om haven, havslevande djur och marina reservat. Sen kanske du kan inspirera andra att engagera sig!

Du kan påverka. Kontakta dina lokalpolitiker och låt dem få veta att du stödjer marina reservat och andra projekt för att skydda haven. Rösta på miljömedvetna partier och politiker.  

9. Stöd Greenpeace.

Use less plastic

Du kan söka jobb hos oss, engagera dig som frivillig eller ge en gåva!

10. Dela det här med dina vänner.

Dela på Facebook Dela på Titter

 

 

Ämnen