Ja, uppenbarligen en hel del, vilket har visat sig under förra veckan. Dramat som fått internationell uppmärksamhet och fått många att förvånat skaka på huvudet började under tisdagen i förra veckan. Då gick Norges miljöminister ut och sa att den officiella gränsen för iskanten i norska Arktis hade flyttats norrut. Hon sa att det var för att isen i Arktis smälter, men egentlig var det ett politiskt beslut som flyttade definitionen av  iskanten, inte klimatförändringarna. Det låter tekniskt, vad betyder det?

Jo, Norge har som policy att inte borra efter olja i isfyllda vatten, för att det är riskabelt och svårt att sanera om man skulle råka ut för en olycka. Så långt bra, men tids nog kan det ju då uppstå en konflikt mellan oljebolag som vill borra längre norrut och denna princip. Och det är vad som hände nu. Bara några timmar efter att Tine Sundtoft, Norges miljöminister, ändrat iskantens läge, annonserade oljeministern att nu var det fritt fram för oljebolagen att buda om licenser för att borra efter olja halvvägs upp till Svalbard och långt förbi den gräns som regeringens miljöexperter har satt. Oljeindustrin önskade sig nya områden, och han gav dom ALLT de önskade sig. Licenserna ligger längre norrut och längre österut än någon gång tidigare i Norge. Inte särskilt diskret jobbat av norska regeringen..

Som tur är så finns en stark rörelse i Norge mot dessa planer. Miljörörelsen och flera politiska partier har kraftfullt gått ut emot regeringens utdelande av Arktiska oljelicenser. Argumenten är många, exempelvis publicerade den vetenskapliga tidskriften Nature i förra veckan en artikel som tydligt visar att exploatering av Arktisk olja är helt oförenligt med att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. Fossil energi måste stanna i marken. Flera av de områden som öppnas i norska Arktis är ekologiskt mycket sårbara och så är det ju det där med att olyckor inte kan saneras i isfyllda vatten. Alla dessa norska krafter mobiliserar nu för att stoppa den norska regeringens klimatvidriga tilltag och stoppa utlysningen av nya oljelicenser. Om du vill veta mer så titta gärna på våra norska kollegors hemsida www.greenpeace.no och skriv gärna under vår kampanj för att skydda Arktis från sån här galenskap.

/Therese