Denna vecka är världens ledande klimatforskare i Stockholm upptagna med att färdigställa den första delen av den femte samlade rapporten från FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Klimatförändringarna sker nu, beror på mänsklig påverkan, och kommer att bli mycket allvarliga om politikerna fortsätter att göra allt för lite, allt för sent.

Det finns skäl till djup oro eftersom utsläppen fortsätter att öka och politiken rör sig alltför långsamt. Men det finns också skäl att behålla optimismen – en energirevolution som kan stoppa vårt fossilberoende och hejda uppvärmningen har börjat. Den bär dessutom med sig en potential för nya jobb och bättre ekonomi. Den stora frågan nu gäller om politikerna kommer ta sitt ansvar. Vi i Greenpeace väljer att visualisera våra krav på politikerna genom en konstinstallation. 

Installationen som imorse byggdes upp utanför Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm, utanför byggnaden där IPCC-mötet hålls, består av arktiska isblock som är ett par meter höga, sandsäckar innehållande drygt ett ton sand, och en oljeplattform i miniatyr som sprutar eld. Inne i isen syns budskapet vi vill skicka med till politiker runt om i världen; vår framtid, vårt val, ren energi nu!

IPCC Stockholm 2013 ice installation

Nu är det hög tid att världens regeringar – inte minst Sverige - värnar sina medborgare istället för fossilindustrins intressen. Klimatfrågan måste ge resonans såväl i politiska visioner som i budgetprioriteringar. Lägger vi i högsta växeln för att fullfölja en energirevolution och skydda världens skogar är det fullt möjligt att hålla den globala medeluppvärmningen under två grader.

Kom gärna förbi idag torsdag eller imorgon fredag och kolla på installationen och hälsa på oss där vi håller till utanför Münchenbryggeriet,  på Torkel Knutssonsgatan 2!

 /Emma Peterson