I slutet av juni blockerade vi den 142 meter långa supertrålaren Margiris i den nederländska hamnen IJmuiden. Blockaden varade en vecka. Men den 3 juli lyfte polis bort aktivisterna som kedjat fast sig på och runt fartyget. Margiris kunde lägga ut och påbörja seglatsen mot Australien där de fått tillstånd att fånga 18 000 ton fisk, mest taggmakrill.

Polisen bryter blockaden av Margiris

EU-trålaren har rört upp känslorna hos många australier. Både sportfiskare, yrkesfiskare och vanliga medborgare är oroliga för att bestånden kommer att skattas för hårt och intensivt på vissa platser. Dessutom står det nu helt klart för australierna att det fiske som Margiris och dess systerfartyg bedriver på andra håll i världen inte är hållbart. Därför växer nu protesterna.

Australiens miljöminister Tony Burke överväger också att dra tillbaka tillstånden Margiris behöver för att kunna starta fisket för att skapa utrymme för kompletterande studier av miljöeffekterna.

EU:s fiskeflotta kan idag fånga två till tre gånger mer fisk än vad bestånden tål. När fisken tagit slut i våra vatten fiskar flottan istället mer i andra delar av världen, ofta i fattiga länders vatten där kontrollen är minimal. EU:s skattebetalare finansierar dessutom verksamheten med enorma subventioner.

Hjälp australierna att säga nej till EU:s supertrålare. Skicka ett brev till deras premiärminister. Här.