I går gick vi till ett konferenscenter i blåsiga Helsingfors med en isbjörn för att möta de manliga och kvinnliga kostymnissarna. Delegaterna var på väg till ett möte i Arktiska rådets arbetsgrupp kallad Oil Spill Task Force. De förhandlar om ett avtal kring logistiken runt en oljeolycka i Arktis.

Vår isbjörn var helt klart morgonens höjdpunkt för många av dem. Amerikanska och ryska delegater poserade med isbjörnen, glatt leende. Men i ärlighetens namn var kramen från den ryska delegaten så kraftfull att det var svårt att avgöra om han försökte krama eller kväva isbjörnen.

Samma sak kan man säga om Arktiska rådet. Norra ishavet är ett stort tomrum vad gäller internationell rätt och ändå är alla ute efter resurserna där. Om Arktiska rådet ville krama Arktis (och isbjörnarna där) skulle de säga: Vi skyddar er för att vi behöver er. Vi beslutar att förbjuda oljeborrning i Arktiska vatten för att det förstör ekosystemen och vi vet inte hur vi skulle städa upp ett utsläpp.

Men vad gör Arktiska rådet? Shell ska börja sin oljeborrning i Arktis nu i sommar trots att deras plan för att städa upp ett oljeutsläpp är rent ut sagt löjlig. Internationell reglering för hur de arktiska resurserna bör användas kommer att komma alldeles för sent. Arbetsgruppen träffas i Helsingfors för att bestämma vad som ska göras när en olycka sker. Det är så klart viktigt, men varför pratar de inte om varför man över huvud taget ska öppna Arktis för oljeborrning?

Därför att ”det är inte realistiskt”, ”det finns inte att människor skulle lämna naturresurser orörda” eller ”någon kommer att göra det i alla fall och då är det bättre att det görs så bra som möjligt”. Allt det är sant. Om vi inte ändrar kurs i politiken så kommer det inte förändras. Vårt samhälle är beroende av olja och kommer inte att ställa om till förnybara energikällor utan val och beslut. Men om vi ska agera mot katastrofala klimatförändringar så fungerar det inte att flyta med strömmen.

Hur kväver man då en isbjörn? Kanske genom att koncentrera all kraft på hur företag ska skövla Arktis resurser lite mer prydligt och hållbart, men helt förlora helheten. Den helhet som tar hänsyn till att vi behöver Arktis och Arktis behöver oss.