Statoil har nu gått ut och sagt att de också kommer vänta med sina planer att borra efter olja utanför Alaska. Det efter Shells usla år med olyckor och inkompetens vilket lett till kritik och ifrågasättande från myndighetshåll.

Isbjörn © Nick Cobbing / Greenpeace
© Nick Cobbing / Greenpeace

Statoil menar att man försöker lära sig av varandra i oljebranschen och att det innebär att man inte anser sig vara redo för de förhållanden som råder i Arktis utanför Alaska.

Fint att de erkänner och avvaktar, men än så länge har de bara pratat om amerikanska vatten. Statoil har licenser och planer att borra efter olja i minst lika svåra och känsliga miljöer som t ex utanför Grönland, Ryssland och Kanada. I Norge kämpar de med näbbar och klor för att vi komma längre och längre norrut. Och än så länge har man inte sagt något om att ställa in de planerna.

Samtidigt pågår just nu en viktig debatt i Norge om att det inte är särskilt smart att investera mängder med pengar i arktisk olja när det på grund av framtida nödvändig klimatpolitik och konkurrens från andra energikällor inte ens kommer att vara ekonomiskt lönsamt att utvinna den arktiska oljan.

Hoppas att sunda förnuftet vinner i vårt grannland och att de bestämmer sig för att lämna den arktiska oljan i marken. Ska vi klara klimatmålet, att inte låta den globala uppvärmningen överstiga 2 grader, måste vi låta minst två tredjedelar av de fossila bränslena ligga kvar i marken. Kan vi bara konsumera en tredjedel av de redan bevisade fossila resurserna som olje- och kolbolagen har, känns det smart och logiskt att först och främst låta bli den mest riskabla utvinningen som dessutom pågår i ett så känsligt och stressat system som Arktis.

Hjälp oss se till att Shell, Statoil och alla andra oljebolag inte kommer tillbaka till Alaska, skriv till Obama och be honom dra in borrtillstånden!

/Therese