”Jag vet att samtidigt som jag målar ett isbjörnsansikte på ett glatt litet barn så finns det en risk att Arktis är förstört när hon är i min ålder.”

Ett barn med ansiktsmålning som en isbjörn postar sin önskan om att skydda Arktis vid en Greenpeace-manifestation i Göteborg på Midsommardagen 2012

Det är en solig, lite småkall och ljummen midsommardag, och jag befinner mig på Gustav Adolfs Torg här i Göteborg, fullt sysselsatt med att montera upp en grön tipi. Det är en mäktig känsla att veta att just nu, i tjugo länder världen över håller 2000 volontärer likt jag själv på med sina förberedelser för dagens kick off av Arktiskampanjen.

Förutom vår gröna tipi med information har vi också en tipspromenad med Arktistema, ansiktsmålning för barn och en enorm uppblåsbar isbjörn, samtidigt som vi samlar in nya Arctic Defenders.

den 25 juni 2012

Midsommardagen är en dag då många kanske stannar hemma med familjen, eller är bortresta, och jag var en aning nervös innan över om det skulle dyka upp något folk, men det hade jag inte behövt vara. Det är mycket folk i rörelse runt torget, många barn som vill bli målade till isbjörnar och sätta sitt handavtryck på vår banner med texten ”Jag är med och skyddar Arktis”. Många vill bli fotograferade tillsammans med isbjörnsdräkten som en av besökarna fyndigt ger namnet Isak (Is-sak), och vi har fullt upp med att signa upp alla nya beskyddare av Arktis.

den 25 juni 2012

Det är dagar som denna, när vi når ut till människor, som ger mig hopp. Arktis är en fantastisk miljö, men samtidigt väldigt sårbart, och jag har svårt att förstå resonemanget hos de som vill utnyttja det.
Jag vet att samtidigt som jag målar ett isbjörnsansikte på ett glatt litet barn så finns det en risk att Arktis är förstört när hon/han är i min ålder. Isen smälter och de arktiska staterna bråkar om vem som har rätt till vilken del, industrifiskeflottorna är villiga att dammsuga de arktiska vattnen på fisk och oljebolagen är beredda att offra Arktis för lite olja.

Men det är inte jag, och jag är inte ensam. Det är hoppfullt att se alla underskrifter vid dagens slut, men det behövs fler. Du kan rädda Arktis, gå in på www.savethearctic.org och skriv under du med.