I två dagar har jag träffat politiker tillsammans med min ryska kollega Vladimir Chuprov. Han har kommit hit för att visa de verkliga konsekvenserna av den oljeutvinning som sker varje dag i ryska Arktis. Och det här är ingen framtida mardrömsvision, det här är verklighet för mängder av familjer som bor i norra Ryssland. Deras land och dricksvatten förstörs, de fördrivs och fattigdom, sjukdom och prostitution följer i oljans spår.

Vladimir Chuprov har sett effekterna av oljeborrning i Arktis på nära håll.

 

Jag önskar att det var som många av våra kritiker påstår, att vi bara överdriver. Men det är tyvärr inte så. Vladimir är själv från ursprungsbefolkningen Komi i ryska Arktis, och han har sett effekterna både personligen och via den officiella statistiken i Ryssland. Enligt denna statistik spills 5 miljoner ton olja varje år i ryska Arktis. Den hamnar i marken, i grundvattnet och når till slut floderna. Där transporteras den till Norra Ishavet. 500 000 ton olja når det Arktiska havet varje år. Det är lite mindre än vad som kom ut i Mexikanska golfen 2010. Varje år!

Den enorma mängden olja som släpps ut varje år är ett allvarligt hot mot ryska Arktis.

 

Det här är inte vad som presenteras av oljeindustrin i tjusiga powerpoint-presentationer på tjusiga konferenser. Där pratas det bara om vilken överlägsen teknik som garanterat säkert ska vrida oljan ur Arktis. Fråga människorna i ryska Arktis vilken överlägsen teknik de har sett, och hur villig oljeindustrin har varit att ta hand om de läckor som sker. Det kan man också fråga människorna om i t.ex. Nigeria.  

Vi har pratat med oppositionen, Alliansen, Arktisambassadören och Miljöministern. Ingen kan säga att de inte vet, och det enda Vladimir ber av de svenska politikerna om är att de ska stå upp för Arktis folk och miljö och i Arktiska rådet, Nordiska rådet, FN eller var sjutton de än är. Att de inte ska låta giriga stater och oljebolag få fritt fram att härja sönder människornas och ekosystemens Arktis. 

Följ Therese på Twitter: @Therese_GreenP

Protestera mot Shells planer att borra efter olja i Arktis.